Het Britse landbouwbeleid na Brexit

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU betekent ook dat de Britten het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zullen vervangen door een eigen nationaal landbouwbeleid. Formele voorstellen worden pas rond de zomer van dit jaar verwacht, maar de regering heeft al vele tipjes van de sluier opgelicht. Wat zijn de contouren van deze Domestic Agricultural Policy?

Britse platteland

Britse platteland

De Conservatieve Partij doet na het zetelverlies bij de laatste parlementsverkiezingen aan rebranding: het wil als dé partij voor natuur, milieu en dierenwelzijn meer jonge kiezers aan zich binden.

Het kabinet van premier May vaart daarom ook een groene koers en Michael Gove, minister van Environment, Food and Rural Affairs is daarvan het gezicht. Voor de Britse landbouw wil hij een Green Brexit: beleid zal zich in hoofdzaak richten op een duurzame intensivering van de eigen voedselproductie.