Poffertjes-fabrikant ontdekt onverwacht gevolg van Brexit door Impact Scan

Bent u goed voorbereid voor Brexit? Zijn er onvoorziene gevolgen voor uw bedrijf? Met de Brexit Impact Scan kunt u dat controleren. Jan Boers, Country Director UK van Bioderij in Sliedrecht heeft de Impact Scan al gedaan. Bioderij maakt pannenkoeken en tradionele Hollandse poffertjes; houdbaar, koelvers en voor de diepvries. Ze leveren onder meer aan grote Britse levensmiddelenketens. Met een  Brexit-voucher krijgt hij nu advies over de gevolgen van Brexit voor zijn onderneming.

Voor Jan was de scan vooral een manier om snel te controleren waar Bioderij echt aandacht aan moet besteden. Met enkele onverwachte resultaten.

Bioderij krijgt Brexit-voucher

Transport van verse producten

Jan Boers: "Waar we nu vooral mee zitten is hoe we ons transport gaan regelen. Daar hadden we al aan gedacht, maar het bleek ook echt uit de Impact Scan. We rijden met een externe vervoerder tussen onze fabriek in Nederland en ons depot in het Verenigd Koninkrijk. Onze grootste zorg is dat de tijd aan de grens langer gaat duren, want we hebben verse producten."

Na Brexit komen er weer douanecontroles. Dus de tijd aan de grens wordt langer. De pannenkoeken en poffertjes van Bioderij bederven als de wachttijden te lang duren.

"We hebben het hele logistieke systeem goed gepland met onze verkooppunten in het Verenigd Koninkrijk. Maar dat valt in elkaar zodra daar vertraging in komt. We hadden er al aan gedacht, maar uit de scan bleek dat we echt moeten kijken naar een speciale regeling die je bij de douane kan aanvragen."

Met die regeling kunnen bedrijven de status van Authorised Economic Operator (AEO) krijgen. Zo krijgen ze onder meer voorrang bij douanecontroles. Bioderij kijkt nu samen met de externe vervoerder of dat een oplossing is.

Nadenken over het vervoer naar Ierland

Uit de Impact Scan kwam ook iets naar voren waar Jan helemaal nog niet bij had stilgestaan. Bioderij exporteert namelijk ook naar Ierland, via het Verenigd Koninkrijk. Uit de scan bleek dat er na Brexit gevolgen zijn voor het transport naar Ierland, dat natuurlijk wel bij de EU blijft.

"Vervoer over land door het Verenigd Koninkrijk richting Ierland wordt dus ook lastiger. Het heeft wel onze voorkeur, omdat we eenzelfde klant in zowel Verenigd Koninkrijk als Ierland hebben. Maar we kijken nu ook naar de optie  om rechtstreeks richting Ierland te gaan, bijvoorbeeld met de boot vanaf Calais. Een andere optie is dat we de goederen die voor Ierland apart houden. Door de Impact Scan kunnen we ons voorbereiden".

Brexit-voucher

Tijdens een Brexit Forum, georganiseerd door NBCC, kreeg Jan een Brexit-voucher. Daarmee kan hij bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie aanvragen om een adviseur in te huren.

"Met een adviseur wil ik vooral kijken naar oplossingen voor het transport. En of het voor ons gunstiger is om een productielijn in het Verenigd Koninkrijk te starten, als het echt allemaal te lastig wordt."

Wilt u zich ook goed voorbereiden?

Wilt u ook kijken wat u nog moet doen om u voor te bereiden? En of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Doe dan ook de Brexit Impact Scan. Heeft u daarna advies nodig? Vraag de Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.