Marktleider in uien-export bereidt zich voor met Brexit Impact Scan

Op Brexitloket.nl vindt u de Brexit Impact Scan. Daarmee brengt u in kaart hoe u zich moet voorbereiden op Brexit en of er onvoorziene gevolgen zijn. Chayenne Wiskerke, directeur van Wiskerke Onions heeft de Impact Scan gedaan. Het Zeeuwse familiebedrijf is wereldwijd marktleider in de export van Nederlandse uien. Ook in Britse keukens kookt men met de uien van Wiskerke. De Impact Scan gaf Chayenne een aantal eye-openers, waardoor zij zich nu beter kan voorbereiden op zakendoen met het Verenigd Koninkrijk.

Chayenne Wiskerke ontvangt Brexit-voucher
Chayenne Wiskerke ontvangt Brexit-voucher

"De Impact Scan geeft een richtlijn hoe over bepaalde vraagstukken na te denken. Zoals over de gevolgen die Brexit voor je bedrijf kan hebben, zodat je je daarop verder kan voorbereiden”, zegt Chayenne.

Chayenne is verantwoordelijk voor het bedrijf dat al 4 generaties bestaat. Na de oprichting in 1933 is het van een klein bedrijf uitgegroeid tot wereldwijd marktleider op het gebied van uien-export. Wiskerke Onions levert inmiddels verschillende soorten uien, sjalotten en knoflook aan meer dan 110 landen.

Een land buiten de Europese Unie

"Engeland is voor ons een heel belangrijke afzetmarkt. En door de Impact Scan ga je bijvoorbeeld nadenken over invoerheffingen, over procedures waarbij je meer documenten nodig gaat hebben en over inspectie bij de grens. Maar ook over oplossingen. Wat kunnen we nu leren van andere landen waar we naar exporteren? Hebben we nu bijvoorbeeld al systemen als clearing-systemen, die we kunnen gebruiken voor de export richting Engeland?".

Na Brexit verlaat het Verenigd Koninkrijk de interne markt van de Europese Unie. Zakendoen met het Verenigd Koninkrijk wordt dan net als zakendoen met elk ander land buiten Europa. Drijft u handel met het Verenigd Koninkrijk, of wilt u dat doen? Dan doet u er dus goed aan om u nu al te verdiepen in het zakendoen met een land buiten de EU. Net als Wiskerke Onions.

Vlekkeloos de grens over voor just-in-time delivery

De grootste zorg voor Wiskerke Onions is dat hun vrachtwagens langer moeten wachten aan de grens. Na Brexit komen de douanecontroles terug en die kunnen vertraging opleveren. Het bedrijf levert just-in-time aan Britse supermarkten, dus zitten vast aan strenge deadlines met time slots.

'Just-in-time delivery' is een leveringsmethode waarbij een bedrijf precies op tijd levert aan de klanten, waardoor er niets opgeslagen hoeft te worden. Dat scheelt voorraadkosten en andere kosten die erbij komen kijken.

"Met de hele uiensector, maar ook in de algemene groenten- en fruithandel zijn we ons aan het voorbereiden op Brexit. We kijken nu dus wat wij als bedrijf kunnen doen met onze ervaring met andere landen, of wat de teler nu al kan doen, zodat onze producten uiteindelijk nog steeds just-in-time geleverd worden bij de klant. We zoeken nu dus naar digitale oplossingen om systemen af te stemmen zodat onze goederen vlekkeloos de grens over kunnen. Zonder lange procedures."

Brexit-voucher

"Brexit was een scenario dat we niet hadden verwacht en we hebben ons eerst afgevraagd of het wel echt doorging. Maar door de Impact Scan wordt Brexit wel heel concreet en ga je je realiseren welke gevolgen er allemaal zijn. Het is dus nu de kunst om echt aan de slag te gaan en te kijken naar alternatieven of oplossingen voor de mogelijke problemen die komen."

Wiskerke Onions ontving tijdens het NBCC Brexit Forum in maart een Brexit-voucher waarmee zij zich kunnen laten adviseren door een externe partij.

Wilt u zich ook goed voorbereiden?

Wilt u ook kijken wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Doe dan ook de Brexit Impact Scan. Heeft u daarna advies nodig? Vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.