Voorbereiding op Brexit cruciaal voor de agrosector

Nederland is de grootste agro-exporteur naar het VK. Vanwege de grote handelsstromen kunnen de verschillende Brexit-scenario’s grote gevolgen hebben voor de agrarische export. Als ondernemer in de agrosector moet u zich dus al voorbereiden op Brexit. In het kader daarvan organiseerden het ministerie van LNV, LTO Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland een bijeenkomst voor de agrosector.

Aardappelboer
Beeld: Mediatheek Rijksoverheid
Aardappelboer

Ongeveer 10% van de Nederlandse agrarische export gaat naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Het gaat om zo’n € 2 miljard aan groenten en fruit. 1 op de 4 zakken friet die Nederland exporteert komt in de Britse fish and chips terecht.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: "Met dit soort bijeenkomsten willen we iedereen bewust maken van de verschillende scenario’s en het belang van een goede voorbereiding. Want dat is cruciaal: voorbereiding! Met extra mensen bij de douane, de NVWA en overige keuringsdiensten zorgt de overheid voor extra capaciteit om wachttijden voor grensformaliteiten kort te houden. Ook zijn er tal van tips en tools voor ondernemers ontwikkeld. Zo doen wij er samen met LTO, VNO-NCW en MKB-Nederland alles aan om te zorgen dat boeren, tuinders en andere agro-ondernemers weten wat hen te doen staat. Er is alle reden om nu aan de slag te gaan. Zo kunnen we als agrarische exportgrootmacht onze sterke positie op de Britse markt behouden."

U kunt de sprekers tijdens de bijeenkomst beluisteren op de podcast van HulpBijBrexit.

Brexit: Hoe bereiden agro-ondernemers zich voor

Flinke extra kosten

Eén van de belangrijkste boodschappen aan de ondernemers bij de bijeenkomst was dat Brexit hoe dan ook betekent dat douaneprocedures terugkeren. Als er geen overgangsperiode wordt afgesproken bij de onderhandelingen is dat zelfs al het geval per 29 maart 2019, maar anders per 31 december 2020. Deze procedures en keuringen kunnen de handel in verse producten (die in de Britse supermarkten moeten liggen) flink hinderen en zorgen voor extra kosten. Meer over de extra kosten waar bedrijven straks mee te maken krijgen leest u onder meer in dit rapport.

Ook kansen

U doet er goed aan om ook rekening te houden met de dalende koopkracht en teruglopende groei in het VK, net als de zwakkere pond. Verder is het mogelijk dat de Britse wetgeving straks gaat afwijken van de EU-regels, wat kan leiden tot moeilijker toegang tot de Britse markt. Voor individuele ondernemers kan Brexit overigens ook kansen brengen. Zo profiteren Nederlandse veevoederbedrijven en kassenbouwers bijvoorbeeld van de toegenomen aandacht voor meer productie in het VK zelf.

Bereid u voor

Bent u ondernemer in de agrosector, bereid u dan al voor en houd rekening met de verschillende Brexit-scenario’s, inclusief een cliff edge-scenario per 29 maart 2019. In dat scenario maken het VK en de EU helemaal geen handelsafspraken, niet eens een uittredingsakkoord.

Meer over de zaken waar u rekening mee moet houden als ondernemer in de agrosector, ziet u op Brexitloket.nl/agro. En kijk ook op: Hoe bereid ik me voor? Wilt u, vanuit uw specifieke situatie controleren hoe u zich moet voorbereiden? Doe dan de Brexit Impact Scan.