"Een patiënt hoort niets te merken van Brexit"

"Geen enkele patiënt zou iets mogen merken van de impact van Brexit, onafhankelijk van waar hun geneesmiddelen gemaakt worden", zegt Ad Antonisse van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca. Hij is directeur Market Access & External Affairs van de Nederlandse vestiging en is nauw betrokken bij de voorbereidingen.

Laboratorium van AstraZeneca
Beeld: ©AstraZeneca
Laboratorium van AstraZeneca

Het farmaceutisch bedrijf doet er al meer dan 2 jaar alles aan om te zorgen dat de geneesmiddelen die nu getest worden in de UK, straks gewoon beschikbaar blijven in de EU na Brexit. Antonisse heeft onlangs de Brexit Impact Scan ingevuld. "Ik heb zelf niets nieuws ontdekt, maar het is een goede voorbereidings-tool voor bedrijven in de medische sector."

AstraZeneca is een groot bedrijf, met ongeveer 60.000 medewerkers wereldwijd. Daar zitten veel Britten bij. En op het research-hoofdkantoor in Cambridge werken wetenschappers van over de hele wereld aan nieuwe geneesmiddelen. Zoals medicijnen tegen vormen van kanker, astma-COPD, cardiovasculaire ziekten en diabetes. "Dit zijn serieuze ziektebeelden en je wil niet dat er vanwege Brexit een probleem komt met de levering aan de patiënt", zegt Antonisse.

Het bedrijf spant zich in om te zorgen dat de productie en de levering vlekkeloos verlopen. "We bereiden ons dus voor op het hardst mogelijke Brexit-scenario", aldus Antonisse.

Ad Antonisse
Beeld: ©AstraZeneca
Ad Antonisse

Optimaal samenwerken

Het credo van AstraZeneca is 'what science can do'. Het bedrijf hecht grote waarde aan topwetenschappers en moet ook optimaal kunnen samenwerken met internationale kennisinstituten. Antonisse zegt dat dat makkelijk kan binnen de EU. Maar straks is het VK geen EU-land meer. "Dus twee dagen na het Brexit-referendum zijn we al begonnen," zegt Antonisse. "Toen hebben we een projectgroep opgesteld om alle zaken duidelijk te krijgen. Want er is een hoop te doen."

Geneesmiddelen worden namelijk internationaal gemaakt. Soms wordt een stof gemaakt in het VK, in een tablet gezet in een ander land, weer ergens anders in een strip gezet en zo verder.

En ze moeten aan allerlei kwaliteitseisen voldoen, legt Antonisse uit. Op dit moment doet AstraZeneca ieder jaar 5.000 kwaliteitstests voor medicijnen in het VK. "Die tests zijn we nu dubbel aan het uitvoeren, zowel in het VK als in Zweden – een EU-land, omdat het VK straks uit de EU gaat. Daarnaast moeten we ook tests gaan doen als stoffen vanuit de EU naar het VK gaan."

"Wacht geen seconde met de voorbereiding"

Antonisse heeft ook de Brexit Impact Scan gedaan. Andere bedrijven in de medische of farmaceutische sector kunnen die ook doen om te weten hoe ze zich goed kunnen voorbereiden, voor zover ze dat nog niet doen. Of om als checklist te gebruiken.

In de Brexit Impact Scan komen een aantal punten naar voren, zoals: Europese regelgeving, intellectueel eigendom, kwaliteitstoetsing, markttoegang, vrijheid van geneesmiddelen en eigendomsrechten. "Zaken waar wij ook mee bezig zijn in de voorbereiding, allemaal heel belangrijk voor een farmaceutisch bedrijf", aldus Antonisse.

Zijn advies aan bedrijven in de sector is om geen seconde te wachten met de voorbereiding. Antonisse adviseert om de consequenties goed in kaart te brengen, zodat patiënten absoluut niets merken van Brexit: "Laten we als medische of farmaceutische sector ervoor zorgen dat in ieder geval de regels voor farmaceutische zorg goed over worden gezet. Brexit moet geen probleem zijn – een patiënt hoort niets te merken van wat dan ook."

De 3 Brexit-tips van AstraZeneca

  1. Zorg dat de markttoelating goed geregeld is.
    Antonisse: "We moeten de toelatingsregistratie overhevelen naar de EU. Anders zouden de geneesmiddelen niet meer in de EU geïmporteerd kunnen worden. En in het VK moeten we de toelatingsregistraties ook aanpassen, zodat we daar kunnen importeren."
  2. Zorg dat alles rondom de productie en het transport op orde is.
    Antonisse: "We zijn ook aan de slag gegaan met onze toeleveranciers, om ervoor te zorgen dat zij ook zo goed mogelijk voorbereid zijn op Brexit. Want we hebben hen nodig om onze producten te maken."
  3. Zorg dat wetenschappers in het VK kunnen blijven werken en dat Britse medewerkers makkelijk in de EU kunnen blijven werken. Ga na hoe het na Brexit zit met werkvergunningen.
    Antonisse: "Wetenschap is nou eenmaal  een internationaal speelveld."

Doe ook de Brexit Impact Scan

Het is zaak dat bedrijven in de medische sector zich goed voorbereiden - er is nog veel te doen.

Heeft u daar hulp bij nodig? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Doe dan ook de Brexit Impact Scan. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Artsen of patiënten die zich zorgen maken, kunnen ook contact met ons opnemen.

Heeft u advies nodig voor uw onderneming? Vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.