Nederland bereidt zich voor; doet u dat ook?

Op 29 maart 2019 – over 200 dagen – verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Brexit kan grote gevolgen hebben voor handel en transport tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland. "De tijd tot de Brexit dringt, en ondernemers moeten zich grondig voorbereiden", zei minister Kaag voor Buitenlandse Handel vorige week al. Nederland bereidt zich daarom voor om ook na de Brexit zo goed mogelijk handel te kunnen blijven drijven, en oponthoud aan de grens zoveel mogelijk te beperken.

Douanebeambten in de Rotterdamse haven
Beeld: (copyright: CC BY-NC-ND 4.0)

Daarom bracht een werkgroep van de EU deze week een bezoek aan de haven van Rotterdam, die als grootste en modernste EU-haven geldt als de poort naar Europa. In de werkgroep zijn alle EU-lidstaten, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, vertegenwoordigd. Deze groep werkt op dagelijkse basis nauw samen met het team van Michel Barnier, die namens de EU onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk. Eerder bezocht de groep de havens van Antwerpen en Calais.

Nederland bereidt zich voor

De werkgroep liet zich voorlichten door onder meer het Havenbedrijf Rotterdam, de Douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Zij vertelden hoe de grenscontroles er na  de Brexit uit kunnen zien. In de Rijksinspectieterminal voert de Nederlandse overheid geïntegreerde controles uit op goederen van buiten de EU. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk niet tot een deal kunnen komen, is dit proces ook van toepassing op het vervoer van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Nu kan een komkommer van groenteveiling Daily Fresh nog zonder controles de oversteek maken naar de Britse consument. Een komkommer die om 8 uur ’s ochtends is besteld ligt om 4 uur ’s middags in de winkel. Zonder Brexit afspraken kunnen de Britse supermarkten straks niet meer op zo’n snelle bevoorrading rekenen.

De groep sprak ook met de nieuwe Coördinatie-eenheid Contingency Planning and Preparedness. Dit overheidsteam zorgt dat de Nederlandse voorbereidingen op Brexit gestroomlijnd verlopen. Tot slot lichtte de Koninklijke Marechaussee de extra controles toe voor burgers die straks met de boot uit het Verenigd Koninkrijk in Nederland aankomen.

Wacht niet met uw voorbereiding

Hoewel steeds meer bedrijven die zaken doen met het VK zich voorbereiden, wachten veel ondernemers nog af op meer duidelijkheid rond de onderhandelingen. Een patroon dat ook staatssecretaris Keijzer van EZK wil doorbreken: "Ik weet dat het voor ondernemers frustrerend is dat er nog altijd veel onduidelijk is over onze toekomstige economische relatie. Maar wacht niet op het VK en bereid je nú voor." Ook in deze onduidelijke periode zijn er opties om je voor te bereiden.

Staatssecretaris Keijzer en minister Kaag sturen de Tweede Kamer een brief over de voortgang van de voorlichting en ondersteuning van het Nederlands bedrijfsleven over Brexit.

U staat er niet alleen voor

U staat niet alleen voor de voorbereidingen. Het Brexitloket van de Rijksoverheid staat voor u klaar.

Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn?  Doe dan de Brexit Impact Scan!

Of neem contact op met het Brexitloket klantcontactcentrum. Onze medewerkers staan u graag te woord over de telefoon of via e-mail.

Heeft u daarna advies nodig? Vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.