Nieuw programma 'Brexit-buddies': stel uw vragen aan experts

Tienduizenden Nederlandse mkb-bedrijven kunnen direct of indirect geraakt worden door Brexit. Vaak zijn ze daar nog niet van doordrongen. Wilt u als ondernemer weten wat u nu al kunt doen, terwijl er nog geen akkoord is? Dan is het nieuwe programma Brexit-buddies wellicht interessant voor u. Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) en MKB-Nederland lanceerden het programma vandaag.

UK and EU flags

Wat is Brexit-Buddies?

Brexit-buddies is een programma waarbij experts van grote bedrijven, branches, de douane en bijvoorbeeld AWVN en evofenedex kleinere bedrijven helpen met hun Brexit-vragen. Dat maakten MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof en staatssecretaris Mona Keijzer vandaag bekend bij een werkbezoek aan de Dutch Flower Group in Aalsmeer.

Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK: "35.000 Nederlandse bedrijven - vooral mkb’ers - doen zaken met het Verenigd Koninkrijk  zonder dat ze ervaring hebben buiten de EU. Deze bedrijven moeten zich dus nog beter voorbereiden op de Brexit dan hun collega’s die al overal ter wereld zaken doen. Het is belangrijk dat die brede internationale ervaring wordt gedeeld. Daarom ben ik ook blij met het Brexit Buddy-initiatief. Het midden- en kleinbedrijf kan hierbij van grote wereldwijde spelers leren waar in je keten de Brexit terugkomt. Dat wil ik van harte aanmoedigen. Want als Nederlandse bedrijven goed zijn voorbereid, is de Brexit ook een concurrentievoordeel."

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland: "Ondernemers nemen vaak het meest aan van andere ondernemers. Daarom hebben wij een netwerk van experts bij elkaar gebracht uit het bedrijfsleven dat het mkb wil helpen met praktische vragen over Brexit. Je kunt namelijk vaak al meer doen dan je denkt. En we moeten voorkomen dat ondernemers straks op B-day te laat zijn."

De experts staan voor u klaar

MKB-Nederland heeft samen met VNO-NCW een netwerk van experts bij elkaar gebracht van bedrijven zoals de Dutch Flower Group, Rabobank, PwC, KPMG, PostNL, Heineken, ABN AMRO en ING. Dit netwerk wordt nog verder uitgebreid. Ook experts van AWVN (voor alle vragen over personele zaken), evofenedex (alles over export en logistiek), Douane, de KvK en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) maken onderdeel uit van het Brexit-buddy netwerk.

De groep van experts staat op een aantal bijeenkomsten voor u klaar. De eerste bijeenkomst staat gepland tijdens het Nationaal Export Event op 3 oktober. Meer Brexit-buddy events volgen tot het eind 2018, in regio’s met veel internationaal opererende mkb’ers. Ook staan enkele online Brexit-buddy sessies gepland, waarbij ondernemers al hun vragen kunnen stellen aan het netwerk van experts. Alle data volgen binnenkort op de website van MKB-Nederland en op Hulpbijbrexit.nl.

Neem voor vragen over het programma Brexit-buddies contact op met HulbijBrexit.nl.

Impact Scan en Brexit-vouchers

Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Doe dan de Brexit Impact Scan! Of neem contact op met het Brexitloket. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Of vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.