Miljoenennota 2019: miljoenen extra voor voorbereiding op Brexit

In het nieuwe jaar trekt het kabinet € 92 miljoen uit om Nederland zo goed mogelijk voor te bereiden op Brexit. Dat staat in de Miljoenennota 2019, die minister van Financiën Wopke Hoekstra vandaag, op Prinsjesdag, aanbood aan de Tweede Kamer.

Prinsjesdag
Beeld: Hans Moolenaar

De investering gaat onder meer naar extra capaciteit bij de Douane en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Ieder scenario heeft gevolgen

Koning Willem-Alexander benadrukte in de Troonrede ook het belang van samenwerking tussen de lidstaten van de Europse Unie: "Het is een Nederlands belang dat Europa zich collectief sterk blijft maken voor vrije wereldhandel en tegen de dreiging van importtarieven en andere handelsbelemmeringen. Voor de Europese Unie wordt 2019 een intensief jaar met een nieuwe Europese Commissie en een nog onvoorspelbare Brexit."

Onvoorspelbaar, omdat de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog in volle gang zijn. De uitkomst daarvan is nog niet zeker. Wel is het zeker dat ieder Brexit-scenario gevolgen heeft voor u als ondernemer.

Het VK heeft namelijk aangegeven hoe dan ook uit de interne markt en de douane-unie  te willen stappen. Als u zaken doet met het Verenigd Koninkrijk, krijgt u dus sowieso te maken met douaneformaliteiten. Daarnaast moet u er bijvoorbeeld ook rekening mee houden dat u wellicht ergens in uw waardeketen met het VK te maken heeft. En met dataservers die in het VK staan. Ook in die gevallen verandert het een en ander voor u. Wilt u weten waar u nog meer rekening mee wil houden? Doe de Brexit Impact Scan!

Bereid u voor op het 'worst case scenario'

Bij uw voorbereidingen doet er goed aan om uit te gaan het 'worst-case-scenario', een cliff-edge Brexit, oftewel een Brexit zonder handelsafspraken en zonder transitieperiode. Als u daar van uit gaat, kan het altijd nog meevallen.

Breng dus in kaart hoe het voor u is om zaken te doen met een land buiten de EU. Zakendoen met het VK is nu nog als zakendoen met Appelscha, maar het wordt als zakendoen met bijvoorbeeld Canada.

U staat er niet alleen voor

Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Doe dan de Brexit Impact Scan! Of neem contact op met het Brexitloket. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Of vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.