Meer Nederlandse bedrijven bereiden zich voor op Brexit

Het aantal bedrijven dat zich voorbereid op de gevolgen van Brexit neemt toe. Dat blijkt uit de eerste resultaten van nieuw onderzoek dat Kantar Public deze maand heeft gehouden in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zorg dat Brexit jouw bedrijf niet in de weg zit

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ondernemers die al zaken doen met het Verenigd Koninkrijk, of dat overwegen. Het laat zien dat bijna een derde (32%) van de ondervraagde ondernemers zich actief (in grote mate of behoorlijk) aan het voorbereiden is. In 2018 was dat nog 18%. In 2017 was nog maar 9% van de ondernemers aan de slag met voorbereidingen op Brexit.

Ook zegt een grote groep (44%) zich een beetje voor te bereiden. In totaal is driekwart van de bedrijven in meer of mindere mate bezig met Brexit. Het aantal ondernemers dat helemaal niets doet aan voorbereidingen, daalt fors van 46% naar 20%.

Groeiende zorgen

De toegenomen voorbereiding hangt samen met groeiende zorgen onder ondernemers over de gevolgen van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie. De groep die denkt dat Brexit redelijk grote gevolgen zal hebben voor de Nederlandse economie, is dan ook toegenomen naar 65%. In 2018 was dat 54%.

Lees het hele nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl. Het volledige onderzoek van Kantar verschijnt binnenkort.