Zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verandert ingrijpend in 2021

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. Brexit is sindsdien een feit. Maar na januari werden de actualiteit, het bedrijfsleven en natuurlijk simpelweg ons dagelijks leven gedomineerd door de coronacrisis. De Rijksoverheid steunt u op verschillende manieren om de crisis het hoofd te bieden. Daarnaast blijven wij u voorlichten over de voorbereiding op 2021: dan kunnen we niet meer om de gevolgen van Brexit heen.

UK and EU flags

De Brexit-overgangsperiode wordt namelijk definitief niet verlengd. Het VK en de EU hebben in het terugtrekkingsakkoord afgesproken dat ze vóór 1 juli 2020 gezamenlijk zouden beslissen of de overgangsperiode verlengd zou worden. Het VK heeft aangegeven dat niet te willen doen.

Sowieso grens- en douaneformaliteiten

Dat betekent dat u vanaf 1 januari definitief te maken hebt de gevolgen van Brexit. Sowieso komen er grens- en douaneformaliteiten. Bijvoorbeeld import- en export aangiftes als u goederen in- of uitvoert, want het VK is dan definitief geen onderdeel meer van de interne markt van de EU en de Douaneunie.

Echte duidelijkheid over de details van de nieuwe relatie tussen de EU en het VK is er pas als de onderhandelingen zijn afgerond. Dus aan het eind van de overgangsperiode. Maar in alle gevallen, met of zonder goede afspraken, verandert de relatie met het VK ingrijpend.

Samen bereiden we ons voor op de nieuwe situatie:

  • Bekijk alle onderwerpen waar u rekening mee moet houden om u voor te bereiden op de nieuwe situatie.
  • Doe de gratis Brexit Impact Scan. Hierna weet u precies wat u zelf specifiek moet doen ter voorbereiding.
  • Lees meer over de huidige stand van zaken.