Ondernemersvereniging evofenedex lanceert uitgebreide Brexit-checklist

Per 1 januari 2021 krijgen we definitief te maken met de gevolgen van Brexit. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft veel logistieke en economische gevolgen. Om bedrijven daar op voor te bereiden heeft ondernemersvereniging evofenedex een uitgebreide Brexit-checklist gelanceerd.

Brexit puzzel

De details van de nieuwe relatie tussen de EU en het VK zijn pas volledig duidelijk als de onderhandelingen zijn afgerond. Dus aan het eind van de overgangsperiode. Maar in alle gevallen, met of zonder goede afspraken, moet u bij importeren en exporteren naar of via het VK douaneaangifte doen per 1 januari. Het VK is namelijk een zogeheten 'derde land'.

Uitgebreidere Brexit-checklist

Ook heeft de EU te kampen met de maatregelen en effecten van de corona-pandemie. Hierdoor verandert het zakendoen met het VK op vele fronten. Ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex lanceert daarom een uitgebreide Brexit-checklist met 65 acties voor bedrijven.

"De afgelopen jaren hebben we al veel ondernemers met raad en daad geholpen in de voorbereiding op Brexit", zegt Rob Zomer, manager Internationaal ondernemen van evofenedex. "Met deze praktische checklist, met maar liefst 65 praktische tips voor mkb-bedrijven, kun je je nu per direct voorbereiden op de veranderingen die ingaan vanaf 2021."

Veranderingen handel met VK per 1 januari

Per 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) getreden. Nu zitten we in een overgangsperiode tot en met 31 december. In deze periode verandert er nog niets voor ondernemers. Sinds 1 juli is het duidelijk dat de overgangsperiode niet verlengd wordt. Er komen dus zeker veranderingen aan na het einde van het jaar.