Douane stuurt opnieuw brief: 'Bereid je voor op Brexit'

De Douane heeft 76.000 ondernemers een brief gestuurd met de oproep om voorbereid te zijn op Brexit. Vanaf 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk (VK) een 'derde land'. Dit betekent dat dan douaneformaliteiten nodig zijn aan beide kanten van de grens met het VK.

©Belastingdienst/Joep van Rheenen

Douaneformaliteiten zijn vanaf 2021 hoe dan ook noodzakelijk: met of zonder akkoord. De noodzaak om volledig voorbereid te zijn, is daarmee groter dan ooit. De brief helpt ondernemers daarbij op weg. Vorig jaar stuurde de Douane ook al brieven over Brexit, in januari en oktober.

Informatie over douaneformaliteiten

In de recente brief lezen ondernemers hoe ze zich moeten voorbereiden, hoe ze kunnen aansluiten op douanesystemen en een EORI-nummer aanvragen. In de brief vinden ze ook meer informatie over faciliteiten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Portbase, waarmee de douaneaangifte vooraf wordt gemeld.

Meer weten over de veranderingen voor de Douane per 1 januari 2021? Lees het interview met een expert van het Ministerie van Financiƫn.

Brexit Impact Scan

Wilt u een overzicht van alles waar u zich als ondernemer op moet voorbereiden? Doe dan de gratis Brexit Impact Scan. Bovengenoemde punten vindt u daar ook in terug.