Bent u klaar voor Brexit? Met deze tips van experts bent u Brexit-ready

Brexit komt steeds dichterbij. Om ondernemers zo goed mogelijk voor te bereiden op de veranderingen per 1 januari, organiseerde de Rijksoverheid op dinsdag 29 september het webinar: Voorbereiden op nieuwe regels tussen de EU en het VK: wat kan ik doen? met Djoeke Adimi, readiness coördinator bij Taskforce VK, Jochem Wiers, hoofd Taskforce VK en Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland.

Experts aan het woord

Aan de hand van een aantal fragmenten nemen we u mee langs de belangrijkste tips uit dat webinar. Zo kunt u zorgen dat u straks helemaal Brexit-ready bent.

Er verandert sowieso van alles, dus bereid u voor

Of er nu wel of geen deal komt tussen het VK en de EU, er verandert sowieso van alles. Gelukkig kunt u het grootste gedeelte al voorbereiden. Jochem Wiers: "Alleen die laatste 20% hangt af van of er een deal komt. Voor die andere 80% is er geen enkele reden waarom je dat niet nu al zou doen."

"Je kan het grootste gedeelte van de voorbereidingen al doen"

Doe de Brexit Impact Scan

Een goede voorbereiding start met het doen van de Brexit Impact Scan. "Zo komt u stapsgewijs alle zaken tegen waar u rekening mee moet gaan houden", zegt Djoeke Adimi. Zelfs als u niet direct zaken doet met het VK, kunt u geraakt worden door Brexit.

Leendert-Jan Visser geeft het voorbeeld van een schoonmaakbedrijf dat zelf niets met het VK doet, maar toch te maken heeft met Brexit via de leverancier van hun schoonmaakmiddelen. "Dat bedrijf vraagt zich af of ze misschien moeten switchen waar ze hun spullen inkopen."

"Er zijn voorbereidingen die je altijd, in welke sector je ook zit, moet doen"

Vraag een EORI-nummer aan

Als u goederen exporteert of importeert, heeft u vanaf 1 januari een EORI-nummer nodig. Djoeke Adimi adviseert om dat zo spoedig mogelijk te doen, zodat u het EORI-nummer op tijd heeft. 

Ook is het goed om na te denken over hoe u uw btw-aangifte wil regelen. Is het misschien handig om een vergunning artikel 23 aan te vragen? Meer weten over hoe de douane, btw en import- en exportdocumenten? Lees dan wat de 5 dingen zijn die u nu kunt regelen.

"Je hebt sowieso een EORI-nummer nodig"

Check de readiness notices van de Europese Commissie

Bent u op zoek naar specifieke informatie over uw sector of product? De Europese Commissie heeft zogenaamde 'readiness notices' gemaakt. Dit zijn er inmiddels ruim 80, waarvan een groot gedeelte ook al naar het Nederlands vertaald is. Leendert-Jan Visser: "Het is heel fijn dat dit er is, want ze geven veel sectorspecifieke en zelfs productspecifieke informatie". 

"Het is heel fijn dat dat er is"

Bereken de gevolgen van een no-deal scenario voor uw bedrijf

Het kan zijn dat de EU en het VK nog afspraken maken of een akkoord sluiten. Maar wacht daar niet op. Het advies van Leendert-Jan Visser? Ga uit van het slechtste: "Uitgaand van een no-deal scenario betekent het dat door alle tarieven je kostprijs hoger wordt. Als je je daar op voorbereid kan je nu al bedrijfseconomische afwegingen maken." Kortom, ga uit van een worst-case en bereken de scenario's, dan bent u in ieder geval goed voorbereid. 

"Als je je daar op voorbereidt, kan je nu al bedrijfseconomische afwegingen maken"

Europese vlag bij Downing Street

Kijk het volledige webinar terug

Wilt u nog meer tips om te zorgen dat u klaar bent voor 1 januari? U kunt het volledige gesprek waarin de experts ook vragen van ondernemers beantwoorden hier terugzien.