5 dingen om te doen: voedingsmiddelen en landbouw

Voedingsmiddelen en landbouwproducten exporteren naar het VK wordt vanaf 1 januari 2021 moeilijker. Landbouwproducten, groente, fruit, vlees en levende dieren, moeten onder meer een exportcertificaat krijgen. Heeft u geen handelservaring buiten de EU, bereid u dan tijdig voor. 

Tegel-laag-groenten-Rijksbibliotheek
Voor export naar het VK moeten landbouwproducten zoals groente, fruit en vlees na 1 januari 2021 een exportcertificaat hebben. (foto: Mediatheek Rijksoverheid)

Exporteert of importeert u landbouwgoederen naar of uit het VK, dan kunt u te maken krijgen  met extra administratieve zaken zoals 'certificaten van oorsprong'. Daarnaast gelden bij export naar een land buiten de EU, zogenaamde 'derde landen', andere eisen voor producten, productetiketteringen of productverpakkingen.

De Britten introduceren een eigen certificeringssysteem dat vanaf 1 janauri 2021 geleidelijk wordt ingevoerd. Aan de grens vinden dan twee controles plaats; aan EU-zijde én aan VK-zijde.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of iedereen zich aan de regels houdt en coördineert in Nederland de Brexit-maatregelen. De onderstaande vijf stappen helpen u op weg.

In 5 stappen klaar voor Brexit

Ondersteuning

Bedrijven kunnen worden ondersteund wanneer zij voor het eerst met e-CertNL applicaties gaan werken. Diverse keuringsdiensten verzorgen opleidingen met uitleg van het programma en oefensessies. De mogelijkheden voor trainingen en opleidingen  staan op de websites van de keuringsdiensten.

Weinig ervaring buiten de EU? Overweeg dan om het papierwerk uit te besteden aan een expediteur.