Voor de uienexport staat een soepele overgang voorop

De Nederlandse uiensector exporteert veel naar het buitenland. Dus ook naar het VK. Marktleider en grootste exporteur naar het VK, Wiskerke Onions, heeft dus alle belang bij een soepele overgang.

Ondernemer aan het woord
Chayenne Wiskerke
Beeld: ©Wiskerke Onions
Chayenne Wiskerke, directeur van Wiskerke Onions.

Update 11 maart 2021

Let op!: De Britse regering heeft de eerder bekendgemaakte data van 1 april en 1 juli 2021 uitgesteld naar 1 oktober 2021 en 1 januari en 1 maart 2022. Lees meer: Nieuwe regels voor handel met VK uitgesteld.

Het was een spannende tijd voor de uienexporteurs. Zou het na 1 januari allemaal goed verlopen met de ferry’s, de douanedocumenten? Zouden de uien op tijd en in goede kwaliteit in de onion soup’s, Lancashire hotpots en ‘bangers and mash’ terechtkomen?

“We zijn er zonder kleerscheuren doorheen gekomen”, zegt Chayenne Wiskerke, directeur van familiebedrijf Wiskerke Onions met een opgewekte stem via de videocall. De Brexitvoorbereiding begon vroeg, maar de klanten in het VK zijn dan ook erg belangrijk voor marktleider Wiskerke Onions. In 2018 ontving het bedrijf een Brexitvoucher van de RVO, die ze gebruikten om advies te krijgen bij de voorbereiding.

De Britten kopen het hele jaar uien. “Dag in dag uit!”, zegt Chayenne. “Vervoer van uien naar het VK gaat op dagbasis en heeft een groot volume. En gaat vaak via last minute orders.” Het VK is (afhankelijk van de grootte van de lokale teelt) ongeveer de derde, vierde grootste importeur van Nederlandse uien. Dat is 10 tot 12% van alle geëxporteerde Nederlandse uien op jaarbasis.

Stroeve start door pech met kalender

Hoewel niet alles van een leien dakje ging, kijkt ze toch tevreden terug op de overgang naar Brexit. “We hebben er geen vrachtwagen minder om verladen!” De goede voorbereiding hielp daar natuurlijk wel bij, zoals extra voorraad bij hun klanten in het VK.

In het Brexitweekend rond 1 januari had Chayenne wel wat opstartproblemen. Vooral met het systeem voor het voormelden van de vrachtwagens. Toen het op 2 januari nog niet lekker liep, kon ze de Douane en de RVO telefonisch bereiken om haar te helpen.

Uien van Wiskerke Onions
Beeld: ©Wiskerke Onions

Het hielp enorm dat hun partners goed voorbereid waren, vertelt Chayenne, zoals Mammoet Ferry en DailyFresh. Zij hadden de VK-contacten al uitgenodigd om kennis te maken en om te kijken of alle papierwerk in orde was. Vooraf werd ook proefgedraaid.

Het opnieuw instellen van de grenzen betekent ook dat de kosten zijn toegenomen. “Mijn transport naar het VK is gemiddeld tussen € 300 en € 600 duurder geworden per wagen”, zegt Chayenne Wiskerke. “Gelukkig zijn er geen invoerrechten bijgekomen… anders hou je weinig toekomstperspectief meer over voor je export naar het VK.”

Vertragingen werden meer normale vertragingen

De vertragingen zijn nu meer ‘normale vertragingen’, waar ze al rekening mee hadden gehouden, omdat documenten en ladingen fysiek gecontroleerd moeten worden.

Chayenne Wiskerke: “Vooral de tweede en derde week merkte je dat er bij de douane in het VK te weinig capaciteit was en waren een paar leveringen met een week vertraagd. Klanten stelden zich gelukkig en flexibel goed op.” Iedereen snapt ook wel de perikelen rondom Brexit, vertelt ze. Er is veel onderling begrip.

1 april: de volgende belangrijke datum

De ene belangrijke datum is net voorbij, de volgende komt er alweer aan. Vanaf 1 april 2021 hebben alle groenten – dus ook uien – een fytosanitair certificaat nodig bij export naar het VK.

Kisten met uien van Wiskerke Onions
Beeld: ©Wiskerke Onions

Wiskerke Onions heeft volgens Chayenne nu een goede balans gevonden voor de komende maanden. Ze doen bijvoorbeeld zelf het voormelden, vertelt Chayenne. “Met 1 druk op de knop maken we de juiste facturen, bruto netto gewicht vermelding, verklaren we de oorsprong, vullen we de HS-codes in. Alles is volgens de eisen in het systeem aangepast.” Dat allemaal om de snelheid erin te houden.

Daarnaast zette Wiskerke Onions samen met de Holland Onion Association een nieuw systeem op zodat het Kwaliteits-Controle-Bureau niet dagelijks naar de bedrijven hoeft om fytosanitaire certificaten af te stempelen. Het doel is dat de bedrijven in de Nederlandse uiensector, omdat het zo’n groot volume is, zelf in staat zijn om de fytosanitaire certificaten te printen.

Chayenne: “We hebben gezegd als sector: we willen voor 1 april zo georganiseerd zijn dat we meer flexibiliteit hebben voor de export naar VK.” Mocht het systeem goed blijken te werken, kan dit ook interessant zijn voor andere sectoren, denkt ze.

Hoe het ook uitpakt vanaf april, Chayenne Wiskerke is wel te spreken hoe alle Brexitvoorbereidingen van Wiskerke Onions zich tot nu toe uitbetaald hebben: “Een goede voorbereiding is alles.”

Wiskerke Onions gebruikte een Brexitvoucher bij hun voorbereidingen. Wilt u ook een Brexit voucher aanvragen? Kijk dan op de website van RVO.

Meer weten?

1 april is een belangrijke datum voor Wiskerke Onions omdat dan levensmiddelen die van de EU naar het VK gaan een fytosanitair certificaat moeten hebben. Dat staat in het Border Operating Model (BOM) van de Britse douane. Exporteert u zelf ook levensmiddelen en heeft u hier vragen? Dan adviseren wij u om in de eerste plaats informatie van de Britse overheid te raadplegen. Ook kunt u contact opnemen met de NVWA of het Brexitloket raadplegen:

Rijksoverheid

Britse overheid