Handel in Aziatische producten tussen EU en het VK: hoe gaat dat?

Brexit raakt bedrijven soms aan verschillende kanten. Sommige bedrijven exporteren naar én importeren uit het VK en moeten soms de EU-oorsprong bewijzen van producten. En soms kan dat juist niet. Douanespecialist Chantalle Scheijen vertelt over de gevolgen van Brexit bij exporteur, importeur én distributeur Heuschen & Schrouff Oriental Foods.

Ondernemer aan het woord
Magazijn van Heuschen & Schrouff Oriental Foods.
Beeld: ©Heuschen & Schrouff Oriental Foods.
Magazijn van Heuschen & Schrouff Oriental Foods

Noedelsoepen, currysauzen en magnetronmaaltijden: 3 willekeurige producten uit het assortiment van Heuschen & Schrouff Oriental Foods. Het bedrijf dat gevestigd is in Landgraaf importeert Aziatische producten (en in minder mate Caribisch en Afrikaans).

Heuschen & Schrouff verkoopt deze meestal voorverpakte producten aan zowel grote als kleine supermarkten. Je kunt er ook bestellingen op maat laten maken. Het bedrijf levert ook aan meer dan 40 landen.

Importeren uit Azië en doorverkopen naar het VK

De 4.500 droge, diepvries- en versproducten uit het assortiment van Heuschen & Schrouff komen uit meer dan 10 Aziatische landen. Douanespecialist Chantalle Scheijen: “Op het moment dat de containers met Aziatische producten de haven van Rotterdam binnenkomen, begint bij mij het inklaringsproces. Alle goederen worden meteen aan de poort in het vrije verkeer gebracht.”

De producten moeten bij hun import uit Azië allemaal voldoen aan de eisen van de EU. Is eenmaal een product goedgekeurd voor de EU-markt kun je deze door vrij verkeer van handel overal in de EU aan klanten doorverkopen. Sinds 1 januari 2021 geldt dat niet meer voor het VK.

De overgang naar post-Brexit is dus een kleine worsteling voor de groothandel, die zich vooral richtte op de EU-markt. Dat geldt vooral voor de ingrediënten van een samengesteld product die wél uit de EU kwamen. Zoals de Vietnamese worstjes die bij een Nederlandse vleesfabrikant worden geproduceerd die bij een bepaald product worden toegevoegd. Chantalle Scheijen licht toe: “Wij maken dan nu gebruik van een REX-verklaring  om de EU-oorsprong van die producten aan te tonen.”

Kantoor Heuschen & Schrouff
Beeld: ©Heuschen & Schrouff Oriental Foods

Rendabel blijven

Heuschen & Schrouff importeert uit Azië en veel producten hebben dus Azië als oorsprong. Dat betekent dat je geen vrijstelling kunt krijgen op de invoerrechten als je je producten doorverkoopt naar het VK.

Welke gevolgen dat kan hebben, blijkt uit het voorbeeld van een noedelsoep. “In Nederland kosten die soepen niet veel, dubbeltjeswerk. Als daar invoerrechten, transportkosten, handlingskosten overheen gaan, moeten ze datzelfde pakje soep in het VK voor £ 2,50 aanbieden. En dat wil niemand hebben.”

Een oplossing voor Heuschen & Schrouff om het leveren rendabel te houden, is dat er wat grotere bestellingen worden gedaan door de importeurs in het VK. “Wij zeggen nu bijvoorbeeld tegen een toko of supermarkt in het VK: wij willen graag blijven leveren, maar dan vragen wij jullie wel om wat grotere partijen te bestellen.”

Geluk bij een ongeluk voor Heuschen & Schrouff voorlopig is dat er een beperkt aantal klanten waren in het VK.

Dan is er nog de import…

Heuschen & Schrouff krijgt ook op nog een andere manier met Brexit te maken: bij het importeren van producten uit het VK. Een klein aantal producten worden geïmporteerd uit het VK. Daarbij komen weer andere zaken om de hoek kijken, vooral op het gebied van afspraken maken met de Britse leveranciers.

Een gevolg van Brexit, zegt Chantal Scheijen, is dat de kostprijzen stijgen door de import. Een aantal leveranciers in het VK gaan aan Heuschen Schrouff leveren via Delivered Duty Paid. Bij leveringen via DDP is de leverancier óók de importeur in de EU en moet het de transportkosten en de invoerrechten betalen. Schreijen: “Dat betekent een grote verhoging van de kostprijs!”

Vrachtwagens van Heuschen & Schrouff Oriental Foods
Beeld: ©Heuschen & Schrouff
Vrachtwagenpark van Heuschen & Schrouff Oriental Foods

Bij andere leveranciers werd juist een levering via Free Carrier (FCA) afgesproken. Daarbij zorgt de leverancier zelf dat de factuur in orde is, en is Heuschen & Schrouff de importeur “De eerste zending hebben we op laten halen via een expediteur. Ze halen de goederen en doen ook inklaring voor ons.”

Er wordt dus nog steeds onderhandeld en uitgezocht wat uiteindelijk de beste oplossing is voor de groothandel, klanten en leveranciers bevestigt Schreijen.