Veelgestelde vragen
Bent u klaar voor Brexit? Dit zijn de meest gestelde vragen die ondernemers aan het Brexitloket stellen. Doe ook de Brexit Impact Scan en breng de gevolgen van Brexit voor uw bedrijf in kaart.
Start met het doen van de Brexit Impact Scan. Aan de hand van een aantal vragen ziet u de impact van Brexit op uw ondernemer. Op onze website kunt u bovendien per onderwerp en sector informatie lezen.
Per 1 januari 2021 heeft u exportdocumenten nodig als u goederen uitvoert. Zorg dat u tijdig de documenten op orde hebt, zodat u vertraging bij de Douane voorkomt. Bij de Kamer van koophandel (KVK) vindt u meer informatie en een video over de exportdocumenten die u nodig heeft.
U vindt de documenten die nodig zijn voor het VK ook in de portal Access2Markets van de Europese Commissie. Bent u nog niet bekend met deze portal? Bekijk dan het stappenplan op de website van RVO.
Als u Access2Markets invult als exporteur ziet u dat u 2 mogelijkheden heeft bij het VK als land van bestemming. Voor export ná de overgangsperiode moet u kiezen voor ‘Verenigd Koninkrijk (vanaf 01/01/2021)’.
Om goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk te transporteren heeft u een EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) nodig.
Vraag een EORI-nummer in Nederland aan.
U moet uw producten aanmelden bij de Nederlandse en Britse Douane. Heeft u een vertegenwoordiger in het VK die dit voor u gaat doen? Controleer dan of hij of zij een Brits EORI-nummer heeft. Heeft degene dat niet of gaat u het zelf doen? Zorg dan dat u ook een Brits EORI-nummer heeft.
U krijgt te maken met de Britse douane en moet voortaan u ook aangifte van invoer (laten) doen in het VK.
Wat moet u doen?
- U heeft een Britse vertegenwoordiger nodig die voor u de aangifte doet.
- De vertegenwoordiger moet een Brits EORI-nummer aanvragen, als hij of zij dat nog niet heeft.
- De vertegenwoordiger draagt de risico’s. Ga dus in gesprek en maak goede afspraken over de risico’s. Hoe dekt u die af?
- Lukt het niet om afspraken te maken? Dan kunt u de invoeraangifte aan Britse zijde zelf doen. Open een vestiging in het VK en vraag een Britse EORI-nummer aan.
exporteert. Ga na hoe hoog de invoerrechten zijn voor die producten en welke documenten u straks nodig heeft.
Bepaal de goederencode;
Bekijk wat de invoerrechten zijn in de Taric-Database (import in EU)
Bekijk wat de toekomstige invoerrechten zijn in het VK (import in het VK)
Afhankelijk van of u importeert of exporteert moet u invoer- of uitvoeraangifte doen bij de Douane. U kunt dit zelf of door een expediteur laten doen. Om zelf aangifte te kunnen doen heeft u speciale software nodig.
Per 1 januari 2021 gelden de regels van zogenaamde ‘derde landen’ (landen buiten de Europese Unie) voor het VK. Het VK is geen lid meer van de interne markt en de douane-unie. U volgt dan dezelfde regels als voor andere landen buiten de EU, zoals Canada, China en de VS. U krijgt dus te maken met:
- keuringsdiensten
- ingangscontroles in het Verenigd Koninkrijk
- kosten
Voordat u bloemen en planten exporteert naar het VK, controleert u of uw zending voldoet aan de eisen van het VK. Bovendien moet een van de 4 Nederlandse keuringsdiensten van de land- en tuinbouwsector uw zending controleren. Voordat je een exportinspectie aanvraagt , registreer je jouw bedrijf bij een keuringsdienst.
Bij binnenkomst in het VK krijgt u te maken met ingangscontroles door de Britse autoriteiten. Houd rekening met kosten voor deze controles en voor de NVWA-exportdocumenten, zoals een fytosanitair certificaat. Aanvragen van een fytosanitair certificaat verloopt via eHerkenning.
De Brexit betekent dat u pas kunt exporteren naar het Verenigd Koninkrijk als de NVWA uw zending heeft gecontroleerd. Zij kunnen dat pas doen nadat u bij hen speciale exportdocumenten, zogenaamde exportcertificaten, heeft aangevraagd via de applicatie e-CertNL.
Meld minimaal 2 à 3 dagen voor export (afhankelijk van de soort export) bij de NVWA aan wat u van plan bent te exporteren. U moet uw export dus van tevoren goed plannen. Bovendien krijgt u te maken met ingangscontroles door de Britse autoriteiten. Hou er ook rekening mee dat aan exportcertificaten en NVWA-controles kosten zijn verbonden.
De manier waarop u moet aantonen dat u voldoet aan bepaalde producteisen, zoals de Europese CE-markering, verandert. De Britse overheid heeft informatie gepubliceerd, die inzicht geeft in wat de gevolgen zijn als handelsafspraken uitblijven.
Bij het exporteren van uw product krijgt u te maken met verpakkingseisen en etiketteringseisen. Deze eisen zijn vaak specifiek en verschillen per land. Denk aan informatie over de taal op het etiket, informatie over het land van oorsprong of de uiterste houdbaarheidsdatum.
De portal Access2Markets van de Europese Commissie heeft op dit moment nog niet veel informatie over de verpakkingseisen vanaf 1 januari 2021. Zodra hier meer over bekend is, wordt de database bijgewerkt. Voer dan uw HS-code in en bekijk onder 'overzicht' welke 'labelling' en 'packaging' er voor uw producten gelden.
Vanaf 1 januari is er geen vrij verkeer meer voor burgers tussen het VK en de EU. Vanaf dat moment zal het nieuwe UK’s Points-Based Immigration System in werking treden.
U mag maximaal 6 maanden in het VK blijven zonder een visum. U kunt in die periode ook heen en weer reizen. Wat u als bezoeker mag doen tijdens uw verblijf leest u in appendix 3 van het Points-Based Immigration System: Permitted activities for all visitors). Hierin staat dat een werknemer van buitenlandse fabrikant of leverancier installatie-, sloop-, reparatie- en servicewerkzaamheden mag uitvoeren of advies mag geven over apparatuur, en computer hardware en software. Er moet dan wel een koopcontract, leveringscontract of leasecontract met een Brits bedrijf of organisatie zijn.
Of Britse ZZP’ers na 1 januari 2021 in Nederland mogen werken, hangt af van de afspraken die de Europese Unie met het VK maakt. Als er geen nieuwe afspraken komen, hebben Britse ZZP’ers een verblijfsvergunning nodig om in Nederland te kunnen werken en moeten ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees meer over de voorwaarden en doe de aanvraag op de website van de IND.
De regeling voor afstandsverkopen geldt niet langer na Brexit. De leveringen aan particulieren in het VK vallen vanaf dat moment onder export. Voor deze export geldt dat in Nederland het 0%-tarief kan worden toegepast. Er is dus geen Nederlandse btw verschuldigd.
In het VK bent u vanaf 1 januari wel Britse btw verschuldigd over uw verkopen aan particulieren in het VK en bent u verplicht om uw bedrijf in het VK te registreren voor de btw bij de Britse belastingautoriteit HMRC. Of u btw moet afdragen is afhankelijk van de waarde van de zendingen.
Meer over dit onderwerp vindt u op de website van de Britse regering.
Zoek uit of de dienst die u levert in Nederland of het VK wordt belast, hoe deze wordt berekend en hoe u aangifte kunt doen. Na de overgangsperiode geldt het VK als een niet-EU-land voor de belastingen.
Op de website van de Belastingdienst vindt u meer over btw berekenen bij diensten naar en vanuit niet-EU-landen. U leest daar ook hoe het zit met btw-teruggave uit niet-EU-landen.
Houd er rekening mee dat het VK vanaf 1 januari geen deel meer uitmaakt van de Europese IT-systemen RES en VIES.
Bekijk de informatie over de voorgenomen veranderingen voor btw (VAT) in het VK.
- Als uw medewerker al voor 31 december 2020 in Nederland woont, valt uw medewerker onder het terugtrekkingsakkoord. Dit betekent dat uw medewerker in Nederland mag blijven wonen en werken. Uw medewerker moet dan wel een verblijfsdocument aanvragen bij de IND. Dat kan tot en met 30 juni 2021.
- Tot en met 30 juni 2021 kan eventueel aan de hand van andere documenten worden aangetoond dat uw medewerker onder het terugtrekkingsakkoord valt. Documenten die gebruikt kunnen worden om dit aan te tonen zijn bijvoorbeeld een bevestiging van de IND dat het verblijfsdocument verstrekt zal worden (indien reeds beschikbaar) in combinatie met een bewijs van inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en/of een arbeidsovereenkomst of loonstrookjes waaruit blijkt dat uw medewerker al voor 1 januari 2021 bij u of een andere in Nederland gevestigde werkgever in dienst was.