Brexit wordt een feit. Het Verenigd Koninkrijk treedt terug uit de EU  en wordt vergelijkbaar met ieder ander land buiten de EU. Het VK is een belangrijke handelspartner van Nederland. Ook als u het niet verwacht, kan Brexit dus gevolgen hebben voor uw onderneming. U moet dus nu al onderzoeken wat het kan gaan betekenen.

Wat de afspraken tussen de EU en het VK ook worden, Brexit heeft gevolgen voor het zakendoen met het VK. Het VK heeft in de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU onder meer aangegeven de EU interne markt en douane-unie te willen verlaten. Hierdoor is zeker dat er zaken veranderen. Het kan zelfs zijn dat de EU en het VK geen handelsafspraken maakt. Dan wordt het VK een 'derde land', vergelijkbaar met landen als China en Australië. Als u zich op dat scenario voorbereidt, loopt u minder risico om voor verrassingen te komen staan.

U merkt de gevolgen bijvoorbeeld als:

  • Producten of onderdelen in uw productieketen uit het VK komen. Denk bijvoorbeeld aan een kastenfabriek waarvan de schroeven uit Manchester komen. Of een schoonheidssalon die producten importeert uit London.
  • U diensten laat uitvoeren door een bedrijf in het VK, of u biedt zelf diensten aan in het VK. Bijvoorbeeld als financieel adviseur of datacenter.
  • U goederen importeert of exporteert naar het VK. Na Brexit zullen de douane procedures met het VK veranderen.
  • U overweegt een bedrijf of nevenvestiging te starten in het VK. Na Brexit heeft u mogelijk te maken met veranderingen ten opzichte van de huidige situatie.

Start uw voorbereiding - doe de Brexit Impact Scan

Start met voorbereiden en maak een inventarisatie van de mogelijke impact van de veranderingen op uw bedrijfsactiviteiten. U krijgt hoe dan ook met nieuwe regels te maken. En het is verstandig om tijdig een plan te maken.

De Brexit Impact Scan helpt u bij die voorbereiding. Brexit kan u ook raken als u dat niet vermoedt. Doe onze Brexit Impact Scan om de onverwachte gevolgen voor uw bedrijf te ontdekken. Zo kunt u zich goed voorbereiden!

Brexit-voucher

Heeft u daarna advies op maat nodig? Dan kunt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een Brexit-voucher  aanvragen voor subsidie om een externe adviseur in te huren.

Wees voorbereid op handel met een land buiten de EU

Het Verenigd Koninkrijk wordt hoe dan ook een land buiten de EU. Dat houdt in dat Brexit u op veel gebieden kan raken. Van digitale data, tot copyright, tot transport. Verdiep u daar alvast in; bekijk ons advies voor u per onderwerp.

Procedures voor de agro-sector

Brexit is extra voelbaar voor bedrijven in de agro-sector die handel drijven met het VK. Keuringen van vee, vlees, groente en fruit, sierteelt en andere landbouwproducten gaan leiden tot extra administratieve en procedurele lasten. Daarbij moet u behalve aan douaneformaliteiten ook denken aan certificaten en fytosanitaire controles. Bekijk een overzicht van alle zaken waar u aan moet denken.

Informatie van de Europese Commissie

De Europese Commissie geeft u veel informatie over alles waar u aan moet denken bij de voorbereiding op (een harde) Brexit. Bekijk het overzicht van alle informatie die voor u relevant is (per sector).

Abonneer u op de HulpBijBrexit nieuwsbrief

Wilt u meer tips, maar ook weten hoe branches, overheden en andere bedrijven zich voorbereiden? Abonneer u dan op de nieuwsbrief HulpBijBrexit van VNO-NCW en MKB-Nederland, samenwerkingspartners van het Brexitloket. De nieuwsbrief verschijnt elke twee weken.

Brexit To Do

Wij bieden u ook een handig overzicht van 12 praktische dingen die u nu kunt doen:

Brexit To Do