Brexit wordt op 29 maart 2019 een feit. Als u zakendoet met het VK of dat wil doen, moet u zich voorbereiden op zakendoen met een land buiten de EU, zoals ieder ander land buiten de EU. U moet dus nu al onderzoeken wat dat voor uw onderneming gaat betekenen.

Wat de afspraken tussen de EU en het VK ook worden, Brexit heeft gevolgen voor het zakendoen met het VK. Op basis van de 'rode lijnen' van het VK in de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU heeft het VK onder meer aangegeven de EU interne markt en douane-unie te verlaten. Hierdoor is zeker dat er zaken veranderen.

U merkt de gevolgen als:

  • Producten of onderdelen in uw productieketen uit het VK komen. Denk bijvoorbeeld aan een kastenfabriek waarvan de schroeven uit Manchester komen. Of een schoonheidssalon die producten importeert uit London.
  • U diensten laat uitvoeren door een bedrijf in het VK, of u biedt zelf diensten aan in het VK. Bijvoorbeeld als financieel adviseur of datacentre.
  • U goederen importeert of exporteert naar het VK. Na Brexit zullen de douane procedures met het VK veranderen.
  • U overweegt een bedrijf of nevenvestiging te starten in het VK. Na Brexit heeft u mogelijk te maken met veranderingen ten opzichte van de huidige situatie.

Let op bij langlopende contracten

Op korte termijn zijn er nog geen gevolgen voor Nederlandse ondernemers. Maar dat gaat snel veranderen. Bereid u dus nu al goed voor op de Brexit en volg de actualiteit. Zeker als u zakendoet met het VK.

Als u langlopende contracten af gaat sluiten kunt u beter nieuwe clausules opnemen. Denk aan de geldigheid van het contract als de Brexit een feit is. Want als de handelssituatie wijzigt, wilt u misschien ook uw contracten kunnen wijzigen. Bijvoorbeeld als het VK met andere producteisen gaat werken.

Wees voorbereid op zakendoen met een land buiten de EU

Er zijn nog wat zaken onduidelijk, maar het VK wordt sowieso een land buiten de EU. Als u geen ervaring heeft met zakendoen buiten de EU, verdiep u dus nu al in regels rondom importeren en exporteren. De Kamer van Koophandel zet ze op een rij:

Douaneregels veranderen

Op de website van de douane vindt u meer over de douanezaken na Brexit. Als het VK de EU verlaat, gaan er andere douaneregels voor de handel met het VK.Houd ook daar vast rekening mee.

Na Brexit moet u aangifte doen als u goederen uit het VK invoert of vervoert binnen de Unie. Of als u goederen uitvoert naar het VK.

Informatie van de Europese Commissie

De Europese Commissie geeft u veel informatie over alles waar u aan moet denken bij de voorbereiding op (een harde) Brexit. Bekijk het overzicht van alle informatie die voor u relevant is (per sector).

Meer tips om u voor te bereiden