Brexit wordt een feit. Het Verenigd Koninkrijk treedt terug uit de EU  en wordt vergelijkbaar met ieder ander land buiten de EU. Het VK is een belangrijke handelspartner van Nederland. Ook als u het niet verwacht, kan Brexit dus gevolgen hebben voor uw onderneming. U moet dus nu al onderzoeken wat het kan gaan betekenen.

Wat de afspraken tussen de EU en het VK ook worden, Brexit heeft gevolgen voor het zakendoen met het VK. Het VK heeft in de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU onder meer aangegeven de EU interne markt en douane-unie te willen verlaten. Hierdoor is zeker dat er zaken veranderen. Het kan zelfs zijn dat de EU en het VK geen handelsafspraken maakt. Dan wordt het VK een zogeheten 'derde land', vergelijkbaar met landen als China en Australië. Als u zich op dat scenario voorbereidt, loopt u minder risico om voor verrassingen te komen staan.

U merkt de gevolgen bijvoorbeeld als:

  • Producten of onderdelen in uw productieketen uit het VK komen. Denk bijvoorbeeld aan een kastenfabriek waarvan de schroeven uit Manchester komen. Of een schoonheidssalon die producten importeert uit London.
  • U diensten laat uitvoeren door een bedrijf in het VK, of u biedt zelf diensten aan in het VK. Bijvoorbeeld als financieel adviseur of datacenter.
  • U goederen importeert of exporteert naar het VK. Na Brexit zullen de douane procedures met het VK veranderen.
  • U overweegt een bedrijf of nevenvestiging te starten in het VK. Na Brexit heeft u mogelijk te maken met veranderingen ten opzichte van de huidige situatie.

Start uw voorbereiding

Start met voorbereiden en maak een inventarisatie van de mogelijke impact van de veranderingen op uw bedrijfsactiviteiten. U krijgt hoe dan ook met nieuwe regels te maken. En het is verstandig om tijdig een plan te maken. En daarmee uw (EU) concurrent een stap voor te blijven. Ga uit van de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie, met douanetarieven en grenscontroles en het VK als niet EU-land. Bekijk de consequenties op productniveau voor import en export. Het scenario kan altijd nog (positief) bijgesteld worden.

Brexit Impact Scan en Brexit-voucher

De Brexit Impact Scan helpt u bij die voorbereiding. Brexit kan u ook raken als u dat niet vermoedt. Doe onze Brexit Impact Scan om de onverwachte gevolgen voor uw bedrijf te ontdekken. Zo kunt u zich goed voorbereiden!

Brexit-voucher

Heeft u daarna advies op maat nodig? Dan kunt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een Brexit-voucher  aanvragen voor subsidie om een externe adviseur in te huren.

Wees voorbereid op handel met een land buiten de EU

Als u geen ervaring heeft met zakendoen buiten de EU, verdiep u dan nu al in de regels rondom importeren en exporteren van goederen en diensten buiten de EU. De Kamer van Koophandel zet ze op een rij:

Voorbeeld: het importtarief van Engelse drop

Wat betekent Brexit voor de invoerrechten van goederen uit het Verenigd Koninkrijk? De KvK schets voor u een voorbeeld aan de hand van het importtarief van Engelse drop.

Douaneregels veranderen

Op de website van de douane vindt u de stappen die u moet nemen voor uw douanezaken na Brexit. Als het VK de EU verlaat, gaan er andere douaneregels voor de handel met het VK.Houd daar rekening mee. Na Brexit moet u aangifte doen als u goederen uit het VK invoert of vervoert binnen de Unie. Of als u goederen uitvoert naar het VK. Zie ook het stappenplan hieronder.

Bekijk ook de praktische tips van HulpBijBrexit: 7 tips voor het mkb om je douanezaken goed te regelen. Van het aanvragen van een EORI-nummer tot eventuele uitvoervergunningen.

Douane flowchart

Procedures voor de agro-sector

Brexit is extra voelbaar voor bedrijven in de agro-sector die handel drijven met het VK. Keuringen van vee, vlees, groente en fruit, sierteelt en andere landbouwproducten gaan leiden tot extra administratieve en procedurele lasten. Daarbij moet u behalve aan douaneformaliteiten ook denken aan certificaten en fytosanitaire controles. Bekijk een overzicht van alle zaken waar u aan moet denken.

Let op bij langlopende contracten

Als u langlopende contracten af gaat sluiten kunt u beter nieuwe clausules opnemen. Denk aan de geldigheid van het contract als de Brexit een feit is. Want als de handelssituatie wijzigt, wilt u misschien ook uw contracten kunnen wijzigen. Bijvoorbeeld als het Verenigd Koninkrijk met andere producteisen gaat werken.

Informatie van de Europese Commissie

De Europese Commissie geeft u veel informatie over alles waar u aan moet denken bij de voorbereiding op (een harde) Brexit. Bekijk het overzicht van alle informatie die voor u relevant is (per sector).

Abonneer u op de HulpBijBrexit nieuwsbrief

Wilt u meer tips, maar ook weten hoe branches, overheden en andere bedrijven zich voorbereiden? Abonneer u dan op de nieuwsbrief HulpBijBrexit van VNO-NCW en MKB-Nederland, samenwerkingspartners van het Brexitloket. De nieuwsbrief verschijnt elke twee weken.

Meer tips om u voor te bereiden