Ik doe niks met het VK. Dan heb ik toch nergens last van?

Ook de binnenlandse handel in Nederland kan effecten ondervinden. Bijvoorbeeld omdat uw klanten exporteren naar het VK en zij te maken krijgen met minder afzet. Hierdoor raakt het u indirect. Daarnaast kan uw toeleverancier bijvoorbeeld zonder dat u het weet producten afnemen uit het VK. Zo kan uw supply chain misschien zonder dat u het doorheeft geraakt worden.

Tip

Als u een grote concurrent in het VK heeft, heeft u straks misschien een concurrentievoordeel of -nadeel. Voordeel als de concurrent te maken krijgt met extra handelsbelemmeringen de EU in, of nadeel omdat de koers van de pond gedaald is.

Als uw concurrenten wel exporteren naar het VK en zij verliezen hun afzetgebied, dan ontstaat er ook druk op uw marktaandeel in de binnenlandse markt. Want uw concurrent wijkt dan misschien uit naar uw klanten. Kortom, neem deze gevolgen mee in uw analyse over de gevolgen van Brexit voor uw bedrijf. Bedenk mogelijke handelingsstrategieën.

Maar bijvoorbeeld ook als u gegevens heeft die vallen onder de privacy wetgeving (AVG) kan u hierdoor geraakt worden als die gegevens op een server staan in het VK of daar bewerkt/verwerkt worden.