Wat gebeurt er op 29 maart 2019 en wat verandert er dan?

Klokslag 00.00 in de nacht van 29 maart op 30 maart treedt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). Het VK is een van de grootste handelspartners van Nederland, dus Brexit heeft grote gevolgen voor het zakendoen. Hoe de nieuwe relatie met het VK er dan uit ziet weten we nog niet. Misschien geven de Brexit-onderhandelingen pas vlak voor datum meer duidelijkheid.

Zakendoen met een ‘derde land’

Duidelijk is wel dat het VK uit de interne markt en uit de douane-unie wil stappen. Bereid u dus op tijd voor. Het VK kan een ‘derde land’ worden, zoals bijna elk ander land buiten de EU (denk aan de VS, Brazilië, China etc.).

Douane-aangiften worden dus onderdeel van uw invoer uit of uitvoer naar het VK.  Informeer nu al hoe dit moet, laat u adviseren en besteed zaken uit.

Overgangsperiode (vaak transitieperiode genoemd) of niet?

De belangrijkste vraag is de komende tijd: sluiten de EU en het VK vóór 29 maart 2019 een terugtrekkingsakkoord?

Alleen als het gehele terugtrekkingsakkoord volledig is uitonderhandeld  en goedgekeurd, komt er na 29 maart een zogeheten overgangsperiode die tot 31 december 2020 zal duren. Zekerheid over een overgangsperiode is er dus waarschijnlijk pas vlak voor deze ingaat. Een terugtrekkingsakkoord inclusief een overgangsperiode betekent dat alles tijdelijk zoveel mogelijk ‘bij het oude blijft’ en dat er dus in bijna alle gevallen nog geen douaneformaliteiten zijn.

Let op:

 1. Alle veranderingen door Brexit worden van kracht:
  • Of, direct per 30 maart 2019;
  • Of, per 1 januari 2021.
 2. U weet pas kort voor 29 maart 2019 welke van deze twee data het wordt.
 3. Wat er vanaf die datum voor u verandert volgt uit de onderhandelingen van:
  • Of, het uiteindelijke toekomstige relatieakkoord tussen de EU en het VK;
  • Of, als dat akkoord er niet komt, gelden de Wereldhandelsorganisatie (WTO)-spelregels.
  • Rekening houdend met de Britse wens om de Europese douane-unie en de Europese interne markt te willen verlaten, wordt de toekomstige relatie naar verwachting gebaseerd op een handelsakkoord. Veel eisen die gelden voor landen waar de EU een handelsakkoord mee heeft gesloten, gelden ook voor de situatie als er geen terugtrekkingsakkoord komt. In veel gevallen moet u zich dus op dezelfde soort verplichtingen en procedures voorbereiden.