"De Brexit Impact Scan heeft ons getriggerd"

Doet u zaken in of met de zorgsector? Of bent u manager of beleidsmaker bij een zorginstelling? Bereid u dan goed voor op Brexit. Met de Brexit Impact Scan komt u erachter wat de impact voor u is. Zo kunt u daarop inspelen. Dennis Robben, manager Inkoop en Logistiek bij ziekenhuis Rijnstate ging u voor.

Publicatiedatum: 15 februari 2019
Dennis Robben - Rijnstate
Beeld: Dennis Robben - Rijnstate

Dennis Robben: "De Brexit Impact Scan heeft Rijnstate goed geholpen, want van daaruit konden we een eerste analyse maken van de mogelijke gevolgen van Brexit. We zagen meteen al dat het consequenties kan hebben voor personeel, goederen en diensten.

"Vervolgens hebben we met een intern Brexit-team een verdiepingsslag gemaakt. Dat team bestond uit collega’s van alle relevante afdelingen, zoals inkoop, personeelszaken, de apotheek en ICT. Elk teamlid heeft toen vanuit de eigen expertise de scan nog eens gedaan. De uitkomsten hebben we aan de Raad van Bestuur teruggekoppeld.

"Over eventuele personeelsgevolgen hebben we niet zo veel zorgen. Binnen Rijnstate hebben drie medewerkers een Brits paspoort. Wij kunnen voor hen passende voorzieningen treffen, afhankelijk van de vorm van Brexit."

Britse leveranciers

"Onze Britse leveranciers van genees- middelen, van medische hulpmiddelen en van andere goederen en diensten hebben wij indringend benaderd met de vraag hoe zij zich op Brexit voorbereiden, welke voorzorgsmaatregelen zij hebben getroffen.

"We wilden zo goed mogelijk weten in welke mate we afhankelijk zijn van Britse leveranciers en waar we mogelijk risico’s lopen. En hoewel daar redelijk geruststellende antwoorden op kwamen, kunnen wij niet zomaar aannemen dat het goed komt. De leveranciers hebben uiteraard een aanzienlijk belang bij het voortzetten van levering aan het ’het vasteland’, maar wij treffen zelf ook maatregelen in ons voorraadbeheer en onze standaard leveringsvoorwaarden."

Specifiek voor de zorg

"Onze ICT-gegevensopslag vindt al plaats op het vasteland, dus daar voorzien we geen problemen. Met ons Brexit-team hebben we alle onderdelen nog eens extra geanalyseerd. En dat is eigenlijk nog steeds gaande. Zo moeten wij aan de slag met CE-markeringen, software-updates en vraagt onze voorraad medicijnen en hulpmiddelen ook nog de nodige analyse en uitwerking.

"We volgen de ontwikkelingen rond Brexit op de voet. We hebben veel in beeld, maar moeten zeker nog stappen maken. Ik raad dan ook alle zorginstellingen aan om de Brexit Impact Scan te doen en de specifieke informatie over zorg op Brexitloket.nl/zorg te checken."

Zorg dat Brexit uw instelling of bedrijf niet in de weg zit

Check Brexitloket.nl/zorg en doe de Brexit Impact Scan!