“Brexit kan gunstig uitpakken voor het Nederlandse voetbal”

In de laatste finale van de Champions League stonden 2 Engelse teams tegenover elkaar, met in de basisopstelling van finalist Liverpool de Nederlanders Georgino Wijnaldum en Virgil van Dijk. Na Brexit wordt het misschien moeilijker voor Nederlandse voetballers om bij Engelse clubs te spelen. Wat gaan spelers en clubs hiervan merken? Zien we dan geen Nederlanders meer in de Engelse Premier League?

De transfermarkt voor voetballers sloot op maandag 2 september. Het kan de laatste transferperiode zijn geweest voordat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.

Maar volgens Serge Rossmeisl hoeven Wijnaldum en Van Dijk zich geen zorgen te maken dat ze straks niet meer in het VK mogen voetballen en geen werkvergunning krijgen. De directeur van de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO) zegt dat het op de korte termijn niet zo’n vaart zal lopen. Maar voor jongere spelers die vanuit Nederland de stap naar de Engelse competitie willen zetten kan dit anders liggen.

Rossmeisl volgde een Brexit-workshop tijdens het Nationaal Export Event 2018. Werkgeversorganisatie FBO treed op als belangenbehartiger van de Nederlandse clubs in het betaald voetbal: de clubs in de eredivisie en eerste divisie. Een van de taken van de FBO is informatievoorziening, ook over Brexit.

“Als het gaat om jeugdspelers is Nederland echt een ‘exportland'"

Gevolgen Brexit

Brexit kan Nederlandse clubs en voetballers op twee manieren raken:

  • Spelers uit het VK die in Nederland (willen) voetballen.
  • Nederlandse spelers die in het Verenigd Koninkrijk (willen) voetballen.

Om met die eerste te beginnen: er zijn weinig Britten als speler actief op de Nederlandse velden, vertelt Rossmeisl. “De clubs die wel spelers uit het VK onder contract hebben staan, hebben zich al vroeg bij ons gemeld. Hoe moeten wij omgaan met Brexit? Wat moeten we tegen onze speler(s) uit het VK zeggen?”

Op de korte termijn verandert er voor deze spelers weinig. De Nederlandse overheid heeft namelijk een overgangstermijn ingesteld van 15 maanden vanaf Brexit. In die tijd houden Britten die vóór Brexit rechtmatig in Nederland verblijven hun recht op verblijf en werk en kunnen zij een definitieve verblijfsvergunning aanvragen. Voor spelers die ná Brexit naar Nederland komen kan Brexit wel gevolgen hebben. Zij moeten voldoen aan de verblijfsvoorwaarden die ook voor andere niet-EU burgers gelden. Spelers uit het VK krijgen dan ook de status van een niet-EU-speler.

Rossmeisl legt uit dat in Nederland de regel geldt dat een niet-EU-speler een bepaald minimumsalaris moet verdienen en aan een kwaliteitscriterium moet voldoen: “Dat maakt het aantrekken van de meeste spelers uit het VK niet haalbaar of aantrekkelijk voor Nederlandse clubs.”

Serge Rossmeisl
©Serge Rossmeisl
Serge Rossmeisl

"Exportland"

Hoe zit dat met Nederlandse spelers die de oversteek willen maken naar de Britse competities?

Rossmeisl vindt Nederland “als het gaat om jeugdspelers echt een ‘exportland’. Met goede jeugdopleidingen leiden we veel spelers op, maar we zien ze ook vroeg naar het buitenland vertrekken. Voetballers van 15 en 16 jaar, die vaak nog in de A1 bij Ajax, PSV of Feyenoord spelen, maken al de overstap, met name naar Engeland.”

No deal-Brexit: minder jeugdspelers uit de EU naar het VK

Bij een no deal-Brexit krijgen ook Nederlandse voetballers die in het VK gaan spelen te maken met het einde aan het vrij verkeer van personen en goederen. Zij komen op gelijke voet te staan met niet-EU-spelers, zoals die er ook zijn in de huidige situatie, vóór Brexit.

Volgens Rossmeisl maakt dat het veel moeilijker voor Engelse clubs om Nederlandse of andere spelers uit de EU aan te trekken. “Dat heeft te maken met de eisen voor een werkvergunning in het VK. Die zijn erg hoog, waarbij onder meer wordt gekeken naar de FIFA-ranking en het aantal gespeelde interlands.”

Nog belangrijker is het FIFA-verbod om spelers onder de 18 jaar te transfereren. Dat kan na Brexit meespelen. Rossmeisl legt uit dat vanwege het vrije verkeer van personen deze regel niet binnen de EU geldt voor spelers tussen de 16 en 18 jaar. “Voor het Nederlandse voetbal kan Brexit in dat opzicht gunstig uitpakken. Onze jeugdspelers kunnen dan tot hun 18e dus niet meer aangetrokken worden door Engelse clubs.”

“Vanuit Engeland hoorden we dat Engelse clubs nog éénmaal een goede slag wilden slaan"

Blijft de Premier League de sterkste competitie?

Betekent Brexit dat de deur voor talentvolle voetballers uit de EU richting het VK gesloten is? Dat hangt in eerste instantie af of het Verenigd Koninkrijk de EU met of zonder deal verlaat. Ook vanuit de Premier League wordt nog druk gelobbyd voor uitzonderingen. De positie van de Premier League als beste competitie ter wereld komt onder druk te staan als ze niet meer de sterren van de toekomst kunnen aantrekken.

Rossmeisl zegt dat ze de situatie voor leden goed in de gaten houden en de clubs informeren, onder meer via de kanalen van MKB Nederland. “Vanuit Engeland hoorden we dat Engelse clubs nog éénmaal een goede slag wilden slaan om talentvolle Nederlandse jeugdspelers aan te trekken. Vooralsnog lijkt dit mee te vallen.”

Brexit Impact Scan

Werkt u in de Nederlandse sportsector? Vraagt u zich af wat de gevolgen van Brexit zijn voor uw organisatie? Doe dan de Brexit Impact Scan. Zo brengt u in kaart waar u rekening mee moet houden.