"Ik wil alles hebben gedaan om Brexit-problemen te voorkomen"

Exporteert u naar het Verenigd Koninkrijk? Na Brexit veranderen er zaken voor u. Bereid u daarop voor. Zoals bijvoorbeeld Michiel van Veen, directeur operations and supply chain bij plantenexporteur Royal Lemkes in Bleiswijk. Hij is commercieel verantwoordelijk voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Publicatiedatum: 15 februari 2019
Michiel van Veen - Royal Lemkes
Michiel van Veen - Royal Lemkes

Michiel van Veen: "De huidige Brexit-deadline valt twee dagen voor Moederdag in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een van de drukste dagen om planten te verkopen.

"Gelukkig kunnen we onze Engelse afnemers al voor de deadline bevoorraden, maar we weten niet wanneer het Britse tuinierseizoen van start gaat. Dat begint net voor of vlak na Brexit, afhankelijk van wanneer de zon doorbreekt.

"Een no-deal-Brexit is wat dat betreft een doemscenario, omdat er dan geen afspraken staan en er geen overgangsperiode is. Niemand weet in zo’n geval hoe de transporten zullen verlopen aan de Britse grens."

Leveringen kunnen niet lang stilstaan

"We kunnen het ons niet permitteren dat leveringen lang stilstaan bij de grens. Wat vanmiddag bij ons bedrijf weggaat, wordt morgenochtend geleverd in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een eis van onze klanten: vier grote retailers die samen voor 28 miljoen euro per jaar bij ons afnemen. In het hoogseizoen hebben zij gewoon iedere dag nieuwe planten nodig.

"Met een speciaal Brexit-team heb ik me voorbereid op alle mogelijke scenario’s: no deal, een harde Brexit en een zachte Brexit. Ik zie Brexit op dit moment vooral als een logistiek probleem en niet als een commercieel probleem. Daarom hebben we goed gekeken naar hoe onze export verloopt naar landen die geen lid zijn van de Europese Unie, zoals Noorwegen en Zwitserland.

"Ook hebben we negen maanden geleden een speciale internationale douanestatus aangevraagd, het zogeheten AEO-certificaat. Hierdoor verloopt de controle aan de grens mogelijk sneller. Ik weet nog niet wat het certificaat ons oplevert bij een Brexit, maar ik wil alles hebben gedaan wat mogelijk is."

Invoer- en keuringseisen

"Wat ook spannend wordt, is welke invoer- en keuringseisen het Verenigd Koninkrijk gaat hanteren. Daarover is nu nog weinig bekend. Landen buiten de EU gebruiken allemaal andere criteria op het gebied van herkomst van planten, kwaliteit en bijvoorbeeld het type grond. Wat Engeland gaat doen is nog niet uitonderhandeld. Dat kan interessant worden, want een plant maken doe je niet in een dag.

"Om enigszins voorbereid te zijn, hebben we veel meetings gehad met het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Binnenkort hebben we daar een testdag. Ook heb ik iedere vier weken een call met mijn concullega’s bij de Dutch Flower Group en Royal Flora Holland. We hebben afgesproken dat we niet elkaars vliegen gaan afvangen, maar juist elkaar helpen bij Brexit."

Zorg dat Brexit jouw bedrijf niet in de weg zit

Doe nu de Brexit Impact Scan!