"Brexit raakt ook de zzp'er"

"Brexit raakt iedereen, ook als je zzp'er in de bouw, consultant of ondernemer in de zorg bent. Bereid je goed voor en ontdek ook kansen." Aan het woord is Brexit-expert Ernie Wever van adviesbureau We Improve Companies. Zij stipt de gevolgen aan van Brexit voor de Nederlandse zzp'ers.

Publicatiedatum: 7 september 2018
Ernie Wever, We Improve Companies
©IXI Bedrijfsfotografie
Ernie Wever, We Improve Companies

Wever ziet veel parallellen tussen de handel met Australië nu en het VK ná Brexit. Zij heeft ervaring als zzp'er in Australië en gebruikt die bij het adviseren over strategieën voor Brexit voor Nederlandse ondernemers.

Veel zzp'ers leveren diensten aan bedrijven in het VK. Wat verandert er na Brexit?

"Zaken doen met het VK wordt na Brexit een stuk lastiger. Het VK is dan namelijk vergelijkbaar met landen als China en Australië. En wij worden in Nederland veel harder getroffen dan andere EU-landen omdat het VK op twee na onze grootste handelspartner is."

"Op dit moment gaat veel aandacht naar goederen. Als je diensten levert is het nog onduidelijk hoe Brexit eruit komt te zien. Uit ervaringen met  Australië en de EU haal ik veel nuttige informatie voor een scenario van een harde Brexit. Want bij een harde Brexit moeten we het VK net als Australië nu als een derde land beschouwen. Je hebt dan misschien een visum nodig en goederen over de grens vervoeren wordt ingewikkelder."

Kan je voorbeelden noemen hoe zzp'ers met Brexit te maken krijgen?

"Een vraag die bij zzp'ers leeft is of zij hun werkzaamheden op een gewoon visum mogen verrichten en bijvoorbeeld gastlezingen mogen geven. Mijn ervaring is dat ik in Australië niet zomaar meer een gastlezing mag geven. Wie weet gaat dit ook voor het VK gelden. Weet je dat niet? Dan kom je wel in de problemen."

Als concreet voorbeeld noemt Wever iemands telefoonprovider. Bij een harde Brexit is er niets geregeld. Loopt alle dataverkeer via het VK? Dan kun je niet meer bellen. Het is daarom verstandig een alternatief te hebben. Wever: "Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar een Nederlandse provider." Een ander voorbeeld: zonder Brexitdeal hebben vliegtuigen geen landingsrechten meer. "Als je naar een beurs moet in het VK vlak na 29 maart 2019, wat heb je dan geregeld? Ga je dan met de trein?" aldus Wever.

Hoe zit het met sectoren waarin veel zzp'ers werken?

"Ik noem een paar voorbeelden. Voor details over de gevolgen per sector kan je natuurlijk ook bij je branchevereniging terecht", tipt Wever.

 • Bouw: "Een vraag die voor deze zzp'er belangrijk is: mag hij in het VK nog wel bouwen?"
 • Dienstverlening: "Zzp'ers in de dienstverlening worden veel harder geraakt omdat er niets geregeld is. Brexit raakt de vrijheid van personenverkeer. Mag je bijvoorbeeld nog werkzaamheden verrichten op een toeristenvisum of een gastlezing verzorgen in het VK?"
 • Zorg: "Voor zorgondernemers speelt Brexit ook. Denk aan de medicijnen die uit het VK komen. Zorg dat je op tijd medicijnen geleverd krijgt. Dit geldt ook voor medische hulpmiddelen. Ken de logistieke route."
 • Entertainment: "En denk eens aan artiesten. Zij moeten hun volgens Europees recht opgestelde contracten misschien aanpassen. Daarnaast speelt de vraag of je valutarisico hebt."
 • ICT: "ICT-bedrijven moeten nagaan waar hun dataservers staan. Staan ze nu in het VK? Dan moeten ze nagaan wat er volgend jaar verandert."
 • Verssector: "Bedrijven die verse goederen vervoeren krijgen aan de grens mogelijk te maken met vertraging van een dag."

Wat als je samenwerkt met een partij in het VK, heeft dat gevolgen?

"Het ligt genuanceerd. Is je product dusdanig belangrijk voor je VK-partner dan zal er weinig veranderen. Ik verwacht wel veranderingen in houding van de Britten. Daarom is het zaak om de relatie nú voelbaar te verstevigen. Laat zien dat jouw bedrijf ervoor zorgt dat zij weinig tot geen last van Brexit hebben en dat je actief aan het voorbereiden bent."

Waar kunnen ondernemers terecht met vragen over de Brexit?

"Ondernemers kunnen terecht bij Brexitloket.nl van de Rijksoverheid. Dat is één plek waar je alle vragen en antwoorden kunt vinden. Je kunt er gratis een Brexit Impact Scan doen om te ontdekken of Brexit gevolgen voor je heeft. De scan biedt een goede en actuele momentopname. Als je na het doen van de scan nog hulp nodig hebt, dan kan je hulp inschakelen van gespecialiseerde bedrijven."

Is het niet gewoon beter om een andere afzetmarkt te kiezen?

"Rücksichtslos het VK verbannen zou ik niet doen. Vraag jezelf als eerst af: waarom doe ik zaken met het VK? Onderzoek je kansen in het VK na Brexit. Blijken de problemen en kosten te hoog? Richt je dan op een andere markt en vraag advies. Mogelijk kan je ook gebruik maken van de Brexit-voucher via het Brexitloket."

Heeft u behoefte aan advies? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.

6 Brexit-tips van Wever aan zzp'ers:

 •    Ga informatie halen.
 •    Weet wat er speelt. Kun je het zelf niet vinden? Ga dan naar bijeenkomsten.
 •    Ga gesprekken met leveranciers aan. Hebben zij Brexit in hun vizier?
 •    Word sparringpartner voor je opdrachtgever. Laat zien dat jij over zijn business hebt nagedacht.
 •    Bepaal impact van Brexit voor jou en neem de juiste maatregelen.
 •    Denk niet 'dit waait wel over, ik deal wel met het probleem dat er dan is'.

"Juist nu kunnen zzp'ers een toegevoegde waarde aan hun product of dienst toevoegen. Breng in kaart waar je kracht zit en profileer je bedrijf als prepared. Een beter moment voor change-management is er niet", sluit Wever af.

Het Brexitloket staat voor u klaar

U staat niet alleen voor de voorbereidingen. Het Brexitloket van de Rijksoverheid staat voor u klaar.

Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Volg het advies van minister Kaag op en doe de Brexit Impact Scan!

Of neem contact op met het Brexitloket klantcontactcentrum. Onze medewerkers staan u graag te woord over de telefoon of via e-mail.

Heeft u daarna advies nodig? Vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.