Brexit: "zorg voor goede ondersteuning en expertise"

Als ondernemer heeft u grote kans dat u te maken gaat krijgen met Brexit. Brexit heeft verregaande gevolgen voor de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het Brexitloket organiseerde een aantal bijeenkomsten om bedrijven te helpen bij de voorbereiding. Wij spraken een aantal van hen. Aan het woord is bedrijfscoach, trainer en adviseur Lizanne Jakobs van Brilliant Work.

Vrachtwagen bij de douane
Vrachtwagen bij de douane

Brilliant Work geeft bedrijven advies over groei, internationalisering of betere interne samenwerking. Veel van hun klanten zijn mkb-bedrijven, die worden gesubsidieerd vanuit de landelijke of provinciale overheid. Veel van hen richten zich op het Verenigd Koninkrijk.

Lizanne: “Ik werk als bedrijfscoach, trainer en adviseur in Nederland als het Verenigd Koninkrijk. Door Enterprise Nation werd ik benoemd tot een van de top 50 consultants van het Verenigd Koninkrijk. Ik heb ook 13 jaar in Engeland gewoond, Britse bedrijven gerund die internationaal zaken deden en ik ben getrouwd met een Brit. Dus uiteraard volg ik Brexit op de voet”.

Heeft Brexit voordelen?

"Het is erg jammer dat we met Brexit te maken krijgen. Met het vrije verkeer van mensen en goederen is het fijn zakendoen met het VK. Maar behalve nadelen, geeft Brexit Nederland ook kansen. Het maakt ons een aantrekkelijkere vestigingsplaats voor bedrijven van buiten Europa. Bijvoorbeeld bedrijven die een Europees hoofdkantoor of een Europese distributeur willen opzetten. Nederland profiteert van handelsakkoorden tussen de EU en niet-Europese landen, zoals Canada of Chili, waar het VK straks geen gebruik meer van kan maken.

Een voordeel voor ons bedrijf is dat wij ook expertise en diensten leveren. Die helpen bedrijven bij een Brexit-strategie. Onze kennis is zeer internationaal. Daardoor kunnen we zowel advies geven over het VK, maar ook naar welke landen je eventueel kunt uitwijken. Als u dat soort advies wilt, kunt u gebruik maken van een Brexit Voucher".

Afwachtend

"Voor veel ondernemers betekent Brexit vooral dat ze tot nu toe wat terughoudender zijn met inzetten op export naar het VK. De onzekerheid dat er straks meer papierwerk nodig is en er invoerheffingen kunnen komen, schrikt ze af. Ik raad mensen altijd aan om toch gewoon te gaan of blijven exporteren naar dit gebied. De Britten blijven onze producten en diensten nodig hebben. Zakelijke afnemers of distributeurs willen zeker blijven handelen met Nederland. Die relatie blijft in stand, maar wordt wel ingewikkelder".
 

‘Durf te Vragen’ bijeenkomst in Arnhem

"De Brexit-bijeenkomst van het Brexitloket was heel nuttig. Een van de onderhandelaars van Brexit, Jochem Sprengers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, presenteerde welke deadlines eraan komen. Het ergste én het beste scenario voor de komende jaren werden uitgelegd. En ook wat de consequenties mogelijk zijn voor Nederlandse bedrijven die importeren vanuit het VK. Het was duidelijker dan wat je in de media aan informatie vindt. Ik heb veel geleerd."

Lizanne Jakobs van Brilliant Work
Lizanne Jakobs van Brilliant Work

Bereid je goed voor

"Brexit heeft impact op bedrijven die in meer of mindere mate afhankelijk zijn van Britse import. De logistieke, financiële, fiscale en juridische gevolgen zijn voor hen zo misschien nog wel groter dan voor exporterende bedrijven. Bijvoorbeeld voor importeurs van Britse producten die deels buiten het VK worden geproduceerd. Dan kun je ineens verantwoordelijk worden voor het voldoen aan Europese wetgeving en normering.

Mijn tip is dan ook om te zorgen dat je een expert inschakelt. Het maakt daarbij niet uit op welke zakelijke manier je te maken krijgt met het Verenigd Koninkrijk. Je kunt niet beïnvloeden wat er gebeurt bij de onderhandelingen tussen het VK en de EU. Wel kun je je goed voorbereiden en je bedrijfsstrategie erop aanpassen. Doe je dat niet, dan ga je of veel omzetkansen missen, of haal je veel risico’s op de hals. Wacht hier niet mee tot de Brexit-onderhandelingen klaar zijn. Dan zijn je opties beperkter."

Brexit Impact Scan en Brexit-voucher

Wilt u controleren wat u moet doen om u voor te bereiden? Doe dan de Brexit Impact Scan. Wilt u daarna advies van een coach zoals Lizanne van Briljant Work? Vraag dan een Brexitvoucher aan.