“Ervoor zorgen dat patiënten geen hinder ondervinden”

Bij farmaceutisch bedrijf AstraZeneca zijn zowel Brexit als het coronavirus onderwerpen van groot belang. Wij spraken de directeur Market Access & External Affairs van de Nederlandse vestiging, Ad Antonisse, 2 jaar geleden al over de Brexit-voorbereidingen. Onze vraag 2 jaar later aan hem luidt: hoe staan ze er nú voor?

Sinds januari 2020 is Brexit een feit en bevinden de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) zich tot het einde van dit jaar in een overgangsperiode. Tegelijkertijd domineert het coronavirus de laatste maanden het dagelijks leven en het zakendoen wereldwijd. AstraZeneca is de laatste tijd in het nieuws geweest: het bedrijf produceert en distribueert momenteel een kandidaatvaccin tegen COVID-19, dat de Universiteit van Oxford nu ontwikkelt.

Waar het Brits-Zweedse bedrijf 2 jaar geleden nog volop bezig was met de voorbereidingen op Brexit, is dat nu onder controle.

Ad Antonisse is ontspannen als Brexit ter sprake komt: “Twee jaar geleden zaten we nog middenin de voorbereidingen op het worst case scenario: een no deal-Brexit, dus zonder terugtrekkingsakkoord. Ook in dat scenario moest voor AstraZeneca de levering van medicijnen soepel doorgaan.”

AstraZeneca heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen: “Het belangrijkste is dat de productie, testing, IP-rechten en licenties voor de medicijnen zijn gekopieerd naar onze Zweedse tak,” zegt Antonisse. “Op deze manier zijn onze geneesmiddelen zowel ‘EU- als UK-based’,” Zo staan geen extra formaliteiten het waarborgen en controleren van de kwaliteit bij invoer in de weg. “Dat is heel belangrijk voor het tempo waarin onze medicijnen patiënten kunnen bereiken,” aldus Antonisse.

Laboratorium van AstraZeneca
©AstraZeneca
Laboratorium van AstraZeneca

"We hebben de puntjes op de I kunnen zetten."

Al gewend aan zakendoen met een derde land

Inmiddels is het terugtrekkingsakkoord in werking getreden en zijn de EU en het VK begonnen aan onderhandelingen over een toekomstig partnerschap. Of dat er nu wel of niet komt, het VK wordt een land buiten de interne markt van de EU. Ondernemers krijgen daarom bij export en import naar en van het VK sowieso te maken met douaneformaliteiten. Voor AstraZeneca was dat niet het lastigste: “Als wereldwijde organisatie zijn we gewend aan het feit dat er douaneformaliteiten nodig zijn. Kortgezegd zullen we die werkwijze nu ook toepassen op het VK.”

Afspraken over goederenhandel (dus ook over medicijnen en medische hulpmiddelen) kunnen onderdeel zijn van een toekomstig partnerschap. In welke mate ondernemers zich moeten voorbereiden, is afhankelijk van die mogelijke afspraken.

Antonisse zegt dat AstraZeneca al vóór de eerste Brexit-datum in maart 2019, er alles aan heeft gedaan om klaar te zijn voor het ‘worst case scenario’, dus dat de EU en het VK geen afspraken kunnen maken. Alles om te zorgen dat er geen problemen komen met de levering van medicijnen. “Door het uitstel hebben we de puntjes op de I kunnen zetten in onze voorbereidingen.”

"Je moet nu klaar zijn voor deze nieuwe fase"

Intensieve 4 jaar

Antonisse kijkt terug op 4 intensieve jaren, die begonnen op de dag ná het Britse EU-referendum.

Antonisse: “Het klinkt gek, maar in de geneesmiddelensector waren wij ons er altijd van bewust dat een wereldwijde pandemie ooit mogelijk zou kunnen zijn. Maar de uittreding van het Verenigd Koninkrijk was iets waar we voordien niet echt rekening mee hielden. Er is hard gewerkt om ervoor te zorgen dat patiënten te allen tijde toegang hebben tot onze medicijnen, waar ze ook wonen.”

Wat Antonisse betreft mag het eind van de overgangsperiode nu wel komen. “Bij AstraZeneca hebben we het onder controle. Zoals het hoort. Je móet nu klaar zijn voor deze nieuwe fase.”

Bereid u ook voor

Specifieke informatie voor organisaties in de zorgsector, vindt u op Brexitloket.nl/zorg.

Wilt u weten of uw bedrijf klaar is voor de situatie na de overgangsperiode? Doe dan de Brexit Impact Scan!