Hoe bereidt u zich als kleine importeur voor op Brexit?

"Een stukje Schotland in Nederland", zo noemt het familiebedrijf The World of Scotland zichzelf. Het bedrijf, opgericht in 1994, zit op een bedrijventerrein in Maasdam, op de grens met Puttershoek in Zuid-Holland. Het is een gezellig ingerichte ruimte vol typisch Schotse spullen, zoals de frisdrank IRN-BRU, shortbread, chutneys en haggis.

Publicatiedatum: 5 juni 2019

The World of Scotland is volgens eigenaar Peter Broekhuijsen (die de zaak runt met zijn Schotse vrouw Fiona Adams) geen winkel maar een Schotse craftshop. Daar kom je ook om een beetje Schotland op te snuiven. "We zijn geen reisbureau, we zijn geen verkleedwinkel, we zijn geen delicatessenwinkel. We zijn wel de enige in Nederland die dit zijn."

Terwijl Broekhuijsen een stukje shortbread voor bij de thee pakt, legt hij uit dat hij weliswaar een importbedrijf heeft, maar dat hij ook parttime röntgenlaborant is. Hij noemt zichzelf een kleine importeur. "Ook al verkopen we geen grote hoeveelheden, deze zaak is méér dan een hobbyzaak."

Peter Broekhuijsen in de winkel

Kilts voor bruiloften

Hun corebusiness is de Schotse kilts. Klanten komen soms met specifieke wensen, om bijvoorbeeld een kilt op een bruiloft te dragen. Daarover geeft Broekhuijsen, die zelf ook altijd in kilt rondloopt in zijn zaak, advies. Elke Schotse familie heeft zijn eigen tartan (de stof waarvan kiltmakers kilts maken, met een eigen patroon). Het maken van een kilt kost 6 tot 8 weken werk en is puur handwerk.

Broekhuijsen: "Wij hebben een keuze uit 5.500 Schotse ruiten, waarmee we dan met de tartan van hun clan oftewel familie een kilt kunnen laten maken. We denken met ze mee."

Met de aanhangwagen naar Schotland

Vroeger ging Broekhuijsen met aanhangwagen naar Schotland om zijn spullen op te halen. De producenten van de Schotse producten zijn vaak buren van zijn Schotse schoonfamilie en hij kent ze soms al 25 jaar. De slager die zijn haggis maakt, levert de blikken nog steeds af bij zijn schoonmoeder. Broekhuijsen haalt ze daar op en verkoopt ze in Nederland.

Sinds 2017 is The World of Scotland verhuisd naar een andere locatie en werken ze op een kleinere schaal. Broekhuijsen gaat af en toe met de auto heen en weer naar Schotland en koopt nu in de groothandel voor drie à vier maanden in.

Een kilt van € 600 vinden mensen nog wel te doen; een kilt van € 800 vinden ze misschien niet leuk meer.

Veranderende producteisen?

Sinds bekend is dat het VK, waar Schotland toebehoort, de EU gaat verlaten, is het leven voor Broekhuijsen en familie behoorlijk op zijn kop gezet. Straks – als er sprake is van een no deal-Brexit – kunnen ineens verschillende zaken een rol gaan spelen in de handel. Denk aan uiteenlopende producteisen en hogere invoertarieven.

Omdat het product dan in een derde land wordt gemaakt, gelden de producteisen van dat land, en niet meer van de EU. Dat zorgt ervoor dat de importerende ondernemer moet controleren of het geïmporteerde product voldoet aan de in de EU geldende producteisen – zoals nu ook al geldt voor alle import uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, India of China.

Broekhuijsen denkt vooral dat Brexit onprettige financiële gevolgen kan hebben. "Ik ben maar een klein bedrijfje", zegt Broekhuijsen. "Ik weet nu nog niet zeker wat er allemaal bijkomt aan vergunningen en procedures. Een sjaal uit Schotland is nu al duurder dan bijvoorbeeld eentje van de Action. Een kilt van € 600 vinden mensen nog wel te doen; een kilt van € 800 vinden ze misschien niet leuk meer."

Klanten van World of Scotland hebben keuze uit 5.500 Schotse ruiten voor een kilt

Oplossingen voor kleine importeurs

Een oplossing voor kleine importeurs is ook om nu alvast de voorraad te vergroten. Zo heeft Broekhuijsen al in februari meer blikken haggis ingekocht. Daar heeft hij voorlopig genoeg aan.

Hij maakt zich meer zorgen over de kilts. Zo weet Broekhuijsen niet of zijn kiltmakers in Schotland, bedrijven die ze al 15 à 20 jaar kennen, misschien besluiten om te stoppen met het produceren van op maat gemaakte kilts voor de export. "Het kan best zijn dat ze straks zeggen van die kleine hoeveelheden kilts die ze voor mij maken: 'Ik moet zoveel formulieren invullen, ik vind het niet zo leuk meer.'"

Broekhuijsen heeft al voorbereidingen getroffen, maar kijkt het zelf voorlopig even aan of het na alle veranderingen voor hem zinnig is om door te gaat met de import. "Na 25 jaar hiermee bezig te zijn geweest, denk ik misschien straks: Heb ik er nog wel zin in?" Maar voorlopig blijven Schotlandfanaten nog wel elke zaterdag in Maasdam langskomen om kilts te passen, haggis te kopen en hun liefde voor Schotland te delen.

Brexit Impact Scan en andere tips

Heeft u net als Peter Broekhuijsen een kleine uit het VK importerende onderneming? Neem dan deze 10 punten ter harte:

  1. Doe de Brexit impact scan.
  2. Kijk op Ondernemersplein voor informatie over goederen importeren uit een land buiten de EU.
  3. Vraag een EORI-nummer aan.
  4. Denk na of het nu alvast inslaan van grotere voorraden voor u handig kan zijn.
  5. Verdiep u alvast in de invoerrechten van uw product en de btw-wetgeving.
  6. Houd rekening met prijsstijgingen in uw begrotingen en speel hierop in.
  7. Kijk of producten van de Britse producenten waar u zaken mee doen een vestiging hebben in de EU, zodat ze nog tot de interne markt behoren. Onderzoek anders of uw producten ook in andere EU-landen gemaakt worden.
  8. Onderzoek of Brexit gevolgen heeft voor uw contracten en pas ze zo nodig aan.
  9. Raakt Brexit uw bedrijf en heeft u behoefte aan deskundig advies? Mogelijk komt u in aanmerking voor een subsidie via brexitvouchers.
  10. Komt u er dan nog niet uit? Neem contact op met een van onze telefonische medewerkers om uw vraag daar te stellen.