"Met Brexit moet je nou eenmaal dealen"

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk? Na Brexit is het een land buiten de EU. Wees daarop voorbereid. Net als Hans Paul Visscher, directeur/eigenaar van het Zwolse bedrijf Wecovi, dat onder meer handelt in schoonmaakmaterialen voor schoonmaakbedrijven en gastensets voor vakantieparken.

Publicatiedatum: 15 februari 2019
Hans Paul Visscher - Wecovi
Beeld: Hans Paul Visscher - Wecovi

Hans Paul Visscher: "Het nieuws van Brexit moest echt even indalen. Op de dag van het referendum leek het niet door te gaan. Toen ben ik gaan slapen.

"De volgende ochtend werd ik toch geconfronteerd met Brexit. Ik realiseerde me dat het gevolgen kan hebben. Meteen die maand zijn we in het bedrijf aan de slag gegaan. Zoiets is te belangrijk om op zijn beloop te laten. Wij realiseren namelijk zo’n 10% van ons resultaat in het Verenigd Koninkrijk.

"We zagen al heel vroeg in dat we tijdig moesten schakelen. Daarom hebben we ruim een jaar geleden een Brexit-scan gedaan binnen ons bedrijf, met de vraag hoe wij worden getroffen in het slechtste scenario, waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken uit de EU vertrekt. Hoe raakt dat ons, en hoe moeten we de schade beperken?"

Uitgaan van een harde Brexit

"Er is nog steeds veel onduidelijkheid. Er zijn voortdurend politieke ontwikkelingen, maar tegelijkertijd gebeurt er niets. Feitelijk weten we nog niet veel meer dan ten tijde van de referendumuitslag. We gaan dus nog steeds uit van een harde Brexit, waarbij er geen vrij handelsverkeer meer mogelijk is. Zakendoen met het VK levert dan net zo veel rompslomp op als zakendoen met ieder ander land buiten de EU.

"Heel concreet zijn we een samenwerking aangegaan met een logistiek bedrijf dat een groot magazijn heeft in het Engelse Corby. Daar gaan we goederen opslaan voor onze Britse klanten. We hebben wel een Engelse verkoopvestiging, maar we leveren rechtstreeks vanuit Nederland kleine hoeveelheden - pallets en losse verpakkingen - aan bedrijven in het VK.

"Door de opslag in Corby kunnen we in de toekomst volle vrachtauto’s naar het VK zenden. Want als we iedere order los langs de douane moeten loodsen, moeten we jaarlijks honderden, zo niet duizenden documenten invullen. Nu beperken we die formaliteiten tot ongeveer 25 leveringen. Ook bereiden we ons IT-systeem voor op een naderende harde Brexit."

Begin met anticiperen

"Ik word niet zo snel zenuwachtig. Dus ik sta er rustig in. Maar dat komt ook omdat ik voor de bril heb wat een Brexit kan betekenen. Daarom wil ik andere ondernemers adviseren vandaag nog te beginnen met anticiperen op Brexit. Iedere dag dat je langer wacht, is een dag minder voorbereiding.

"Ik ben de tweede generatie eigenaar van Wecovi. In 1997 heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen. In de jaren negentig deden we al zaken met het VK, toen ook al met een lokaal magazijn. In 2015 is dit magazijn gesloten aangezien het efficiënter was om vanuit ons logistiek centrum in Zwolle klanten in de UK te bedienen.

"Nu gaan we dus weer terug naar die oude situatie. Dat hoort bij ondernemerschap. Er komt iets als een Brexit op je pad, en daar moet je mee dealen."

Zorg dat Brexit jouw bedrijf niet in de weg zit

Doe nu de Brexit Impact Scan!