Gevoel voor de Britse markt vervang je niet zomaar

Uitzend-, wervings- en selectiebureau Undutchables plaatst al 25 jaar internationale (meertalige) werknemers bij Nederlandse en internationale bedrijven. Vanaf dit jaar is dat ineens stuk lastiger voor Britse werknemers die in Nederland willen werken. Hoe gaan ze daarmee om? En wat moet u doen als u Brits personeel wil werven?

Ondernemer aan het woord
Kantoor Undutchables in Amsterdam
Beeld: ©Undutchables
Buitenkant van kantoor Undutchables in Amsterdam

Marjan Stoit werkt al 21 jaar bij Undutchables en zit nu als Sales & Recruitment Manager midden in de Brexitmaterie. Brexit heeft grote impact op bedrijven in Nederland die specifiek mensen zoeken met Engels als hoofdtaal en de Britse markt goed kennen, vertelt ze.

Nu het VK geen EU-lidstaat meer is, kunnen Britten niet zomaar meer in Nederland werken. Dat maakt de stap voor hen moeilijker, legt ze uit. Door de keuze voor Brexit gelden voor het VK nu dezelfde regels als voor andere niet-EU-landen. En dat betekent dat het vrij verkeer van personen en diensten is opgeheven. Undutchables gaat sinds 1 januari om met deze nieuwe realiteit.

Kennis van de Engelse taal en cultuur is onvervangbaar

Door de bank genomen is het voor Undutchables sinds Brexit lastiger geworden om Brits personeel aan het werk te krijgen in Nederland. Marjan Stoit zag ook een terugloop in de inschrijvingen. "Deze situatie is zo contra de flow van de tijd! We zijn nu juist allemaal global workers. Al dat verloren talent, superzonde," verzucht ze.

Marjan Stoit van Undutchables
Beeld: ©Undutchables
Marjan Stoit

Je kunt niet zomaar Britse werknemers vervangen door Engelstaligen uit een ander land, zegt Stoit. "Als je echt goede tekstschrijvers zoekt, of een website wilt laten vertalen voor de Britse markt, of je wilt als bedrijf de Engelse markt veroveren, dan is het heel fijn als je iemand hebt die de Engelse taal als hoofdtaal machtig is. En daarnaast de marktkennis en de culturele achtergronden heeft van die markt."

Kennismigrantenregeling

Sinds 1 januari jl. maakt Undutchables dan ook geregeld gebruik van de kennismigrantenregeling bij het plaatsen van hoogopgeleide Britse werknemers.

Marjan Stoit vindt het een mooi product. "Het helpt mensen uit derde landen om hier te mogen werken. We hebben in Nederland hoogopgeleide mensen nodig met bepaalde kennis."

Een organisatie die de kennismigrant naar Nederland haalt, moet door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn erkend. Zo’n organisatie noemt men een erkend referent. Ook Undutchables is zo’n erkende referent, net als veel bedrijven waar ze voor werken. Daardoor gaat het plaatsen van personeel sneller.

Marjan Stoit: "In de praktijk is het kennismigrantenvisum een 1-op-1-visum: een verblijfs- en werkvergunning ineen voor de duur van het arbeidscontract."

Salariscriterium voor kennismigranten

Kennismigranten hebben wel te maken met een salariscriterium. Dat is € 4.752 bruto per maand exclusief vakantiegeld voor personeel van 30 jaar en ouder, en € 3.484 bruto exclusief vakantiegeld voor personeel jonger dan 30 jaar.

Een andere optie voor inhuren van hoogopgeleid Brits personeel is voor Undutchables het verblijfsvergunning zoekjaar voor hoogopgeleiden. Marjan Stoit: “Dan is de salariseis nog niet zo hoog, en kunnen ze makkelijker in dienst komen en verder groeien."

Vestiging Undutchables in Amsterdam
Beeld: ©Undutchables
Kantoor van Undutchables in Amsterdam.

Zonder kennismigrantenregeling

Wat als je Britse werknemers zoekt die niet onder de kennismigrantenregeling vallen. Dan gelden nu ook grofweg vrijwel dezelfde regels als voor werknemers uit Australië, Canada of de Verenigde Staten. Zij hebben een werkvergunning nodig en er moet eerst geworven zijn binnen Europa.

Als je Brits personeel zoekt voor kortdurende klussen, zoals vaak het geval is voor Undutchables, is dat erg lastig. Het werkt dan eigenlijk alleen bij héle specialistische korte klussen, legt Stoit uit. "Als je die route volgt, lukt het bij wijze van spreken alleen om een tewerkstellingsvergunning te krijgen als je een Japanssprekende tekstschrijver zoekt die alleen over Indonesische gamelaninstrumenten schrijft. Met kortdurende en redelijk gewone opdrachten voor een paar weken, waar wij veel mee te maken hebben, kan dat niet."

Marjan Stoit vindt het wel jammer dat er voor Britten nu meer afstand is tot de Nederlandse markt. "Het zijn toch onze buren!"

Wat moet u doen voor Brits personeel?