Nikon focust zich op Brexit

"Nikon-lenzen staan bekend om scherpte en kwaliteit, maar door alle veranderingen die eraan komen met Brexit had ik wel eens moeite om alles scherp te krijgen", zegt Stef van Haaren van Nikon. De Japanse cameraproducent doet er alles aan om gevolgen van Brexit te beperken en leveringen te garanderen. Het bedrijf gebruikte daarvoor de Brexit Impact Scan en geeft mkb’ers tips vanuit hun ervaring.

Hoewel er nu een overgangsperiode is tot en met 31 december, is een goede voorbereiding geen verspilde moeite. Grensformaliteiten komen er sowieso en de mogelijkheid dat de EU en het Verenigd Koninkrijk helemaal geen afspraken kunnen maken bij de onderhandelingen (alsnog een no deal-Brexit) is er nog steeds.

"Brexit heeft grote gevolgen voor Nikon", zegt Van Haaren, General Manager Supply Chain & General Affairs bij Nikon, "Denk aan leveringssnelheid en onze voorraadpositie. Vanuit een draaiboek breng ik focus aan en denk ik vooruit. Ik doe er alles aan om problemen te voorkomen." Nikon doet dat bijvoorbeeld door alle contracten goed door te linken, extra voorraden aan te leggen en duidelijke afspraken te maken met dealers.

"Zorg dat de leveringen doorgaan."

Leveringen moeten doorgaan

In de markt was er grote onzekerheid rond Brexit, vertelt Van Haaren terwijl hij terugblikt: "Er ontstonden veel verschillende en onduidelijke verhalen, die ook ons hoofdkantoor in Japan bereikten. Hierop kwam maar één reactie: "Zorg dat de leveringen doorgaan"."

Van Haaren vertelt enthousiast over het Brexit-draaiboek waar hij met zijn team van 10 mensen constant aan werkt. 3 personen vanuit het VK, 7 vanuit Nederland. "We begonnen met het invullen van de Impact Scan van het Brexitloket. Dat bleek een perfecte blauwdruk voor ons draaiboek, waardoor ik kosten voor een dure adviseur bespaarde. De scan maakte veel zaken helder, zoals: hoe ziet onze logistiek eruit naar het VK? Wat verwachten we van Brexit? Wanneer? En welke acties kunnen we nu doen?"

Naar aanleiding daarvan keek Nikon ook naar het administratieve proces, de geldstroom en de goederenstroom richting het VK. En naar de bedrijfssoftware, toen bleek dat ze straks voor het VK ook een systeem nodig hebben om uitvoeraangifte te doen.

Onzekerheden

Bij de samenwerking met Engelsen merkt hij dat zij de onzekerheid meer accepteren en de Nederlanders direct alles willen beheersen.

In Van Haarens beleving gaan de voorbereidingen bij de Britse douane ook niet helemaal soepel: "Voor het laatste uitstel maakte ik afspraken met onze logistieke dienstverlener in het VK over voorraadruimte. Op een gegeven moment kreeg ik een melding dat er capaciteitsproblemen waren. Want het magazijn werd gevuld met kleding voor Britse douanebeambten, die er nog niet waren."

Met deze onzekerheden kunnen ondernemers rekening houden, door zichzelf voor te bereiden. Bijvoorbeeld met de tips die Van Haaren geeft als ervaringsdeskundige.

Stef van Haaren - Nikon
Stef van Haaren van Nikon

Grote voorraden aanleggen

Met name de wachttijden aan de grens en onzekerheid na de overgangsperiode zijn de twee grootste pijnpunten rondom Brexit voor Nikon, vertelt Van Haaren. Het bedrijf legt daarom extra voorraden aan van ongeveer twee maanden afzet. "Dit is geen probleem, omdat camera’s geen houdbaarheidsdatum hebben. Eerst legden we een voorraad aan binnen onze eigen vestiging in het VK. Na de eerste Brexitdatum vroegen we onze distributeurs een grotere voorraad aan te leggen. De meeste dealers begrepen dit en gingen meestal zonder morren akkoord."

Geen invoerrechten op camera’s

"Stel je voor", zegt Van Haaren, "invoerrechten op camera’s en lenzen. Niet echt meer van deze tijd." Maar bij een no deal-Brexit zijn deze wel aan de orde. "Camera’s vallen gelukkig onder het 0%-tarief, maar voor lenzen, tassen en accessoires betaal je al snel tussen de 2 en 6,7%. Als je goederen exporteert, kan dat soms een goede reden zijn om eens naar andere markten binnen de EU te kijken."

Voor advies over het zakendoen met andere markten kunt u een Brexit-voucher aanvragen. Daarmee krijgt u subsidie voor het inschakelen van een adviseur.

Controleer je contracten

Van Haaren nam ook de internationale verkoopvoorwaarden van Nikon goed door. Op basis daarvan geeft hij bedrijven nu advies met een gelaten lach: "Binnen de EU is het allemaal wat minder spannend dan buiten de EU. Let hierop en controleer je contracten."

Na de overgangsperiode geldt het VK een land buiten de EU. Bij het zakendoen met een 'derde land' moeten ondernemers bijvoorbeeld de juiste Incoterms® in hun contracten gebruiken nagaan wat er verandert omdat ze dan de status van exporteur (verkoper buiten de EU) krijgen.

Als je bepaalde Incoterms verkeerd begrijpt heb je een probleem. Want dan is er onnodig risico dat er miscommunicatie ontstaat. Of verkeerde afspraken over wie douane-aangiften doet, of wie de btw en invoerrechten betaalt. Dan is het mogelijk dat u daarvoor moet opdraaien.

Vraag tijdig een EORI-nummer aan

Nikon heeft veel ervaring met handel buiten de EU en dus met de Douane: "We hoefden dus geen EORI-nummer aan te vragen. Die actie kon ik als eerste afvinken." Maar voor veel ondernemers is het zakendoen met een 'derde land' nieuw. Zij hebben wel een douanenummer of EORI-nummer nodig. Dit nummer vraagt u gratis aan via de Douane.

"Nikon blijft scherp."

Overweeg een valutaoptie

Van Haaren heeft nog een tip voor mkb’ers: "Valutarisico is een belangrijk punt." Als de wisselkoers verandert, kan dat namelijk de winst negatief beïnvloeden als een ondernemer in ponden betaalt of ontvangt.

Een valutaoptie beschermt je tegen ongunstige koersbewegingen. "Ga ervan uit dat je een voorraad van twee maanden nodig hebt om je in te dekken tegen het risico. Nikon verkoopt in ponden, maar als multinational hebben we het goed geregeld. Wereldwijd gebruiken we een treasury." Een valutaoptie kunt u afspreken met uw huisbank. Daarmee 'koopt' u als het ware zekerheid.

Ondanks alle veranderingen gaat de handel van Nikon dus door. Zij moeten wel, want er is veel van afhankelijk: "Wat er ook gebeurt, Nikon blijft scherp."

Tips van Nikon op een rij:

  • Doe de Brexit Impact Scan.
  • Zoek contact met het Brexitloket, KVK en Evofenedex.
  • Kijk ook eens naar andere markten. Vraag voor advies daarover een Brexit-voucher aan.
  • Stem af met je dealers en verdeel de pijn.
  • Check of je logistieke dienstverlener klaar is voor Brexit en aansluiting heeft met Portbase.
  • Accepteer onzekerheid.
  • Maak een draaiboek met je team vanuit alle afdelingen in het VK en Nederland.
  • Leg een voorraad aan.