“Vanaf nu: twee weken lang erg hard gas geven”

Zit u in de logistieke sector en exporteert u naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan krijgt u na Brexit te maken met grote veranderingen. Dat geldt ook voor verhuisbedrijf Henneken BV – marktleider van verhuizingen naar het VK. Directeur van Henneken, Lauwrens de Jong, vertelt hoe het bedrijf zich voorbereidt op Brexit. Onder andere met hulp van Brexit-vouchers van de Rijksoverheid.

Publicatiedatum: 18 maart 2019

Henneken – gevestigd op een bedrijventerrein in Zoetermeer – bestaat volgend jaar 150 jaar. “Misschien een feestje dus”, zegt De Jong, sinds 19 jaar directeur, in een kantoortje van het verhuisbedrijf. Henneken groeide in de jaren zestig en zeventig met binnenlandse verhuizingen en daarna nam het aantal verhuizingen van en naar het VK sterk toe. “We hadden al een contract met het ministerie van Defensie voor verhuizingen in Europa. Op gegeven moment hebben we gezegd: we gaan ons focussen op Engeland, omdat we daar een sterk netwerk ontwikkelden.” Henneken zit iedere week wel in het VK voor een verhuizing.

Het "Brexiteffect"

Brexit heeft onmiddellijke invloed op het werk van Henneken. Timing is essentieel bij verhuizingen naar het VK, in elk geval naar Londen, zegt De Jong. Vertragingen aan de grens gooien een strak verhuispatroon door elkaar. “In Engeland gaat de ene bewoner eruit en de andere er meteen in. In de straat staat dus al een andere verhuiswagen klaar met een draaiende motor.”

De Jong zegt nu al wat te merken van wat hij een “Brexiteffect” noemt: “Er zijn meer terugverhuizingen uit dan heenverhuizingen naar Engeland.” Als het bedrijf straks door Brexit minder verhuizingen doet, krijgt Henneken te maken met een ander probleem. De Jong legt uit dat de kosten voor verhuizing naar Engeland al relatief hoog zijn bij de start. "Want spullen vervoeren met de ferry of door de tunnel kost meer dan vervoer over land. Als verhuizer moet je dus altijd véél bijven verhuizen naar het VK om rendabel te kunnen werken. Doordat het straks langer aan de grens duurt, kunnen we in totaal minder klanten helpen."

“De omvang van de koek wordt kleiner”

Het moment dat de uitslag van het Brexitreferendum binnenkwam, was dan ook een schok voor De Jong en zijn personeel. Maar ongeloof maakte snel plaats voor realisme. “In veel opzichten wordt verhuizen naar het VK na Brexit zoals verhuizen naar andere landen buiten de EU.”

De Jong somt op wat dat Brexiteffect precies betekent, waar het verhuisbedrijf straks te maken kan krijgen. Als de VK-economie na Brexit krimpt, heeft dat invloed op de arbeidsmarkt. Als minder mensen uit Europa in het VK gaan werken na Brexit, zijn er minder verhuizingen. Als de immigratie-eisen hoger worden, laten ze misschien minder mensen toe. “Dat zijn allemaal dingen die van invloed zijn op de omvang van de koek, dus het aantal verhuizingen naar het VK.”

“In veel opzichten wordt verhuizen naar het VK na Brexit zoals verhuizen naar andere landen buiten de EU.”

Het bedrijf stelde zichzelf de vraag of ze überhaupt nog wel in het VK wilden opereren. Maar stoppen met verhuizingen van en naar het VK bleek geen optie. Een derde van de omzet zijn verhuizingen naar het VK en Ierland. De Jong: “De koek kan dan wel kleiner worden, maar voor ons ligt er de schone taak om dan een groter stuk te krijgen.”

Want stel dat er een ander bedrijfje is, dat maar vier keer per jaar in het VK komt voor een verhuizing. “Misschien zeggen die op een gegeven moment: het wordt wat ingewikkeld, ik bel wel iemand die het wel kan. En dan bellen ze ons.”

Point of no return

Alle voorbereidingen kosten een bepaalde hoeveelheid tijd, legt De Jong uit. Eind 2018 rekende Henneken dus terug vanaf 29 maart, de datum dat VK uit de EU treedt, om te kijken wat er in de tussentijd allemaal moest gebeuren. “Ik kon niet tot een maand voor Brexit gaan wachten, dat was het point of no return. Er was al een tekort aan mensen die douaneprocedures regelen.”

Henneken besloot daarom het douanegedeelte in eigen beheer te gaan doen. Dat betekende ook weer werk aan de winkel. Zoals een douanevergunning aanvragen, mensen intern trainen, bepaalde software aanschaffen. En regelen dat de verhuiswagens nog steeds de boot op kunnen.

Henneken gaat doorgaans met de ferry naar het VK. De Jong: “Als je straks op 30 maart naar de ferry wilt, kom je er gewoon niet op, tenzij je vooraf je exportdocumenten geüpload hebt in Portbase.” Een verplichting die bedoeld is om oponthoud bij het ferryverkeer te voorkomen.

De Jong zegt dat het bedrijf geluk heeft dat een verhuizing relatief simpele ‘handelswaar’ vormt. “Het is niet zo dat wij 3.000 verschillende goederensoorten met allerlei eigen regeltjes hebben.”

Brexit Impact Scan, Brexit-vouchers en Brexitforums

De Brexit Impact Scan en de Brexit-vouchers van de Rijksoverheid hebben Henneken geholpen bij de voorbereiding. De Brexit Impact Scan noemt Lauwrens de Jong “een nuttig instrument”. “Daarmee leer je wat de dingen zijn waar je moet aan denken, waar moet je verder onderzoek verrichten.”

Ook de Brexit-vouchers vond hij behulpzaam. Met de voucher heeft Henneken een douane-expert van evofenedex ingeschakeld. Die heeft met hem een adviesgesprek gevoerd en een rapport opgemaakt. De adviseur gaf ook tips over douanevergunningen. “Die dingen kun je ook zelf uitvinden door heen en weer te bellen met Belastingdienst en Douane, maar hij heeft die kennis al, hij weet wat er in de vakjes ingevuld moet worden.” De Jong kan het andere bedrijven ook aanraden: “Zeker als je een klein bedrijf bent, dan is zo’n adviseur best veel geld. Ik vind het ook een goed signaal van de overheid.”

Ook bezoekt hij Brexitforums en -seminars. “De rode draad was daar steeds: ‘Hope for the best, prepare for the worst’. Zo zit ik er nog steeds in.”

Geen verspilde moeite

Op 12 maart bezocht De Jong de Brexit-stemming in het Britse Lagerhuis. Hij deed dat als lid van The Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC).

Met de no deal-Brexit moeten De Jong en Henneken twee weken lang “erg hard gas geven”. “Maar dan hebben we al veel dingen klaar, of bijna klaar, dat scheelt heel veel.” Ook als de Brexit-datum wordt uitgesteld, is het geen verspilde moeite. De relatie met het VK gaat sowieso veranderen.

Het Brexitloket staat voor u klaar

U staat niet alleen voor de voorbereidingen. Het Brexitloket van de Rijksoverheid staat voor u klaar.

Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Doe de Brexit Impact Scan! Heeft u daarna advies nodig? Vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher kunt u subsidie krijgen voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.