Wat zijn de gevolgen van Brexit voor de entertainmentindustrie?

Brexit raakt ook sectoren waar je misschien niet meteen aan denkt. Zoals de muziek- en entertainmentindustrie. Ruben Brouwer, directeur van Nederlands grootste concertpromotor Mojo, vertelt over de mogelijke impact van Brexit.

Publicatiedatum: 1 april 2019

Mojo begon 50 jaar geleden als eenmanszaak op een zolderkamer in Delft en is uitgegroeid tot een bedrijf met 90 medewerkers. De medewerkers boeken shows voor muziekfestivals als Pinkpop, Lowlands en North Sea Jazz. “Maar”, voegt Brouwer toe, “ook kleinere shows en tentoonstellingen.”

Voor een gemiddeld festival boekt Mojo gemiddeld 200 artiesten en zeker een derde van al die artiesten is Brits. Van de 9 hoofdacts op Pinkpop 2019 kwamen er wel 5 uit het VK.

Daarnaast organiseert Mojo ook duizenden concerten door het hele land. In concertzalen als de Ziggo Dome en AFAS Live en poppodia en kleinere clubs als Paradiso, Paard van Troje en 013. “Daarvan is zeker 20% Brits.” Brexit kan dus mogelijk impact hebben op honderden optredens.

Brexit kan mogelijk impact hebben op honderden optredens.

Voorbereiding

Mojo bereidt zich sinds vorig jaar voor op Brexit. Brouwer heeft ook de Brexit Impact Scan gedaan om problemen in kaart te brengen. “De problemen waar we ze zouden kunnen verwachten, hebben we nu wel in beeld.” Brouwer overlegt regelmatig met zijn juridische afdeling in Londen. Hij vertrouwt erop dat hij snel kan anticiperen op eventuele veranderingen.

Qua impact denk hij in eerste instantie aan een mogelijke visumplicht, contractveranderingen, tewerkstellingsvergunningen, douanedocumenten en files bij de grens. “Brexit houdt ons in ieder geval wel bezig.”

Visumplicht

Wat verandert er dan voor Mojo als bijvoorbeeld Adele – een Britse artiest – wil optreden in Nederland na Brexit? Brouwer denkt dat het wat contracten betreft wel meevalt. Mojo contracteert alleen artiesten op basis van het recht van het land waar de artiest woont. “Contracten doen we dan nu al onder het recht van het Verenigd Koninkrijk, dus niet onder een bepaald EU-recht.”

Brouwer vraagt zich wel af wat er gaat gebeuren als er uiteindelijk een visumplicht komt. Bij een no deal-Brexit hebben de EU en het VK in ieder geval de intentie om elkaar vrij te stellen van visumplicht, voor een verblijf korter dan 3 maanden.

Mochten zij uiteindelijk toch een visum nodig hebben, dan kunnen er wel problemen aan de grens ontstaan. “Denk aan artiesten die als gevolg van extra controles te laat aankomen. Of waarbij het helemaal de vraag is of ze Nederland binnen komen.”

Vrijstelling uit de Wet Arbeid Vreemdelingen

Brouwer heeft zich ook verdiept in tewerkstellingsvergunningen. Voor artiesten, en muzikanten van buiten de EU maakt Mojo gebruik van een vrijstelling uit de Wet Arbeid Vreemdelingen. “Dus ik ga ervan uit dat dit blijft gelden voor het VK wanneer ze geen EU-land meer zijn”, zegt Brouwer.

De regel voor de vrijstelling is dat als een artiest van buiten de EU niet langer dan 6 weken aaneengesloten in Nederland binnen een periode van 13 weken werkt, er geen tewerkstellingsvergunning nodig is.

Van deze regeling maken ze nu ook gebruik voor Amerikaanse artiesten. Brouwer: “In dit geval maakt het dus nu ook niet uit of het Adele of Beyoncé is. Het gaat erom dat ze hier vaak maar een paar keer optreden, en dus ook vrij snel weer weg zijn.” Af en toe komt het voor dat een artiest ook repeteert in Nederland en wat langer blijft. “Maar ook dat is nooit meer dan 4 weken.” Deze regeling geldt overigens ook voor andere creatieve beroepen, zoals beeldend kunstenaars, conservatoren of restaurateurs.

Lowlands
©Bart Heemskerk

"Het grote publiek kan uiteindelijk de dupe zijn van de gevolgen van Brexit.”

Problemen aan de grens

Brouwer maakt zich meer zorgen over een ander, praktischer probleem na Brexit: dat de band of de concertopbouw van de artiest problemen krijgt bij de grens. Brouwer: “Voor een show in de Ziggo Dome moet je rekening houden dat er 10 tot soms 30 trucks aan apparatuur meekomt. Dus echt vrachtwagens vol!”

Voor tijdelijke invoer uit landen buiten de EU wordt door artiesten vaak gebruik gemaakt van een ATA-carnet. Desondanks ziet Brouwer mogelijk chaos ontstaan bij Dover of Calais, vanwege de drukte bij de douane. Brouwer geeft als voorbeeld dat een vrachtwagen – ook al is het carnet goed geregeld – in een grote file terecht komt met andere vrachtwagens die wachten op inklaring.

Voor een show in de Ziggo Dome moet je rekening houden dat er 10 tot soms 30 trucks aan apparatuur meekomt.

Vertraging kan een strak gepland schema door de war gooien. “Je kunt het optreden in Amsterdam niet zomaar een dagje uitstellen”, zegt Brouwer, “want na Amsterdam gaan ze naar bijvoorbeeld Antwerpen, of Stockholm, of Hamburg, of Berlijn.”

Brouwer geeft aan dat Mojo wel weerbaar is voor de mogelijke gevolgen van Brexit.  Omdat de live entertainment-business zo in elkaar steekt. “Denk aan het uitvallen van een mengpaneel van een band, precies op het moment dat een show moet beginnen. Of dat er een enorme storm aankomt.” Ook dan heeft Mojo een tijdbestek van een paar uur waarin het bedrijf grote beslissingen moeten nemen. “We zijn in staat om heel snel te schakelen, dat is onze natuur.”

Tips voor artiesten

Brouwer heeft 2 tips voor de live entertainment-branche:

1. Neem bij vragen ook contact op met UK Music.

UK Music is de belangenbehartiger van de Britse muziekindustrie, waaronder ook de live muziek. UK Music heeft de laatste maanden geprobeerd om meer duidelijkheid van de Britse regering te krijgen over de gevolgen van de Brexit voor de live muziek, en heeft daar deels antwoorden op gekregen. Let op: dit zijn antwoorden van de Britse regering. De Nederlandse overheid en de EU zijn daar dus niet bij betrokken.

2.  Zorg dat artiesten hun import en export op orde hebben

Artiesten moeten alles voor de import en export van goederen op orde hebben. “De gevolgen voor andere sectoren zullen wel veel groter zijn, maar als je vrachtwagens vol apparatuur tussen de tomaten in de file staan, kan dat een uitgebreide planning door de war schoppen. En daar kan het grote publiek uiteindelijk de dupe van zijn.”

Het Brexitloket staat voor u klaar

Wilt u uw bedrijf ook voorbereiden op Brexit, net als Mojo? U staat er niet alleen voor. Het Brexitloket van de Rijksoverheid staat voor u klaar.

Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Doe de Brexit Impact Scan! Heeft u daarna advies nodig? Vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher kunt u subsidie krijgen voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.