"We staan in de startblokken"

Verhuisbedrijf Henneken  – specialist in verhuizingen naar Engeland – vertelde in maart dat zij op dat moment nog even "twee weken erg hard gas geven" moesten voor hun Brexit-voorbereidingen. Wij vroegen hen hoe het er nu voor staat. Ziet het verhuisbedrijf ook zakelijke kansen ná Brexit?

"Het belangrijkste hadden we al gedaan en daarin zijn we nu verder ontwikkeld", vertelt Lauwrens de Jong, directeur van Henneken. Zo hadden ze het meeste al geregeld voor douanepapieren en vooraanmelding voor de ferry naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Hun personeel heeft nu meer tijd gehad om trainingen te volgen voor douanezaken. De Brexit Impact Scan en de Brexit vouchers hebben Henneken hierbij mede geholpen.

"Als Brexit morgen komt, zijn we er klaar voor"

Ondanks wat Brexit-moeheid tijdens de zomer is Henneken goed voorbereid, zegt De Jong. "We staan nu in de startblokken en als Brexit morgen komt, zijn we er klaar voor. Dan weten we hoe het moet." Hij geeft aan dat er nog wel wat zaken op een wensenlijstje staan, zoals een vergunning voor een douaneloods. Maar geen dingen die per sé voor Brexit geregeld moeten zijn.

Lauwrence de Jong van Henneken en Brexit
Lauwrens de Jong van Henneken en Brexit (foto: Brexit e-magazine)

Meer vraag naar verhuizers

Verhuisbedrijf Henneken is niet het enige bedrijf dat van en naar het VK verhuist. Behalve Henneken rijden nog zo’n 5 á 8 Nederlandse verhuisbedrijven van en naar het VK. De vraag neemt toe. Oorzaak: steeds meer mensen verhuizen uit het VK naar Nederland.

Die trend was al langer aan de gang, maar toch merkt De Jong de laatste maanden wel erg duidelijk dat de kleinere verhuisbedrijven werk toeschuiven naar Henneken, marktleider van dit soort verhuizingen.

“Kleinere verhuisbedrijven kunnen de vraag niet meer aan”, legt De Jong het gebaar van zijn concullega’s uit. “Daarnaast huren ook Britse verhuisbedrijven ons in omdat wij gespecialiseerd zijn in verhuizingen tussen Nederland en Engeland.”

De Jong schat in dat bij een no deal-Brexit meer Britse bedrijven zijn bedrijf gaan inhuren. Hij denkt dat het te maken heeft met de zorg dat Britse rijbewijzen na Brexit niet meer automatisch in alle EU-landen geldig zijn. Kleinere Britse bedrijven investeren niet in het halen van internationale rijbewijzen. De Jong: “Dus dan moeten ze wel een EU-bedrijf in de arm nemen om hier te kunnen rijden.”

Andersom blijven EU-rijbewijzen wel geldig in het VK. De Jong verwacht dat het VK en de EU op termijn wel elkaars rijbewijzen gaan accepteren.

Knowhow van douanezaken biedt kansen

Volgens De Jong zijn er ook zakelijke kansen op de lange termijn. Daarmee doelt hij op de knowhow van inklaring en uitklaring bij de douane. Daar hebben bedrijven een douane-expediteur voor nodig. En veel expediteurs nemen geen klanten meer aan, zegt De Jong.

De Jong: "Dan komen wij dus in beeld. Wij weten hoe het moet en wat verhuizers precies nodig hebben." Hij verwacht zelfs dat steeds meer Britse bedrijven hun daarom in zullen huren. "En daar zit ook een deel van ons groeimodel."

“Kansen ontdekken waar je in kan duiken, dat is het leuke van ondernemerschap”

Ondanks – of misschien wel dankzij – Brexit ligt de focus voor Henneken op het uitbreiden van het marktleiderschap. En De Jong hoopt dat meer ondernemers die afhankelijk zijn van het VK juist hun kansen pakken. Hij noemt Brexit een "niet te onderschatten bedreiging". "Maar als je je goed voorbereidt, heb je meer tijd om te ontdekken wat de kansen zijn waar je in kan duiken. Dat is het leuke van ondernemerschap!"

Brexit e-magazine

Meer verhalen van ondernemers vindt u ook in het Brexit e-magazine (PDF, 5.7 MB).

Het Brexitloket is er ook voor u

Wilt u ook weten waar voor u de bedreigingen zitten en zakelijke kansen liggen van Brexit? U staat niet alleen voor de voorbereidingen. Het Brexitloket van de Rijksoverheid staat voor u klaar.

De Brexit Impact Scan en de Brexit-vouchers zijn er ook voor u! Ze hebben Lauwrens de Jong van Henneken ook geholpen bij de voorbereidingen. Met een voucher huurde De Jong een adviseur in voor de douanezaken die komen kijken bij Brexit. Volg zijn voorbeeld en neem contact met ons op als u vragen heeft!