Landbouw, visserij & voeding

Exporteert u levensmiddelen, groenten, fruit, vlees, vis of levende dieren, dan heeft u te maken met certificaten, controles en douaneformaliteiten. Houd rekening met langere wachttijden bij de grens en hogere transportkosten.

Onze informatie is aangepast op basis van het akkoord tussen de EU en het VK. De overheid is op dit moment bezig met een analyse van het akkoord. Daarom kunnen deze teksten de komende tijd nog veranderen. Heeft u vragen? Neem contact op met het Brexitloket.

Route vooraf uitstippelen

In verband met grenscontroles en inspecties is het van belang om vooraf de route van een transport goed uit te stippelen, want niet in alle havens worden inspecties uitgevoerd.

Planten en plantaardige producten

Als u planten en plantaardige producten naar het VK wilt exporteren, krijgt u te maken met fytosanitaire exportcertificaten en overheidscontroles. Daarnaast gelden bij export naar een land buiten de EU andere eisen voor producten, productetiketteringen of productverpakkingen.

Levende dieren en dierproducten

Voor import vanuit het VK van veterinaire goederen - levende dieren, vlees en vleesproducten, eieren, vis en visproducten, melk en melkproducten -  gelden tijdelijk andere procedures. Lees meer: Proces invoer veterinaire goederen tijdelijk gewijzigd

Terugkijken: Webinar landbouw, visserij & voeding en het Brexit-akkoord

Tegel-LNV-webinarDEFF

Na lang onderhandelen was het op kerstavond zo ver: de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) sloten een akkoord. Door dit akkoord is het zakendoen met het VK per 1 januari 2021 anders. Maar wat betekent dit nu precies in de praktijk voor ondernemers in de agrofoodsector en visserij? Kijk het webinar terug van 7 januari 2021.

Lees meer

5 dingen om te doen: voedingsmiddelen en landbouw

Tegel-hoog-groente-Rijksmediatheek

Voedingsmiddelen en landbouwproducten exporteren naar het VK is lastiger geworden. Landbouwproducten, groente, fruit, vlees en levende dieren, moeten onder meer een exportcertificaat krijgen. Heeft u geen handelservaring buiten de EU, bereid u dan tijdig voor.

Lees meer

Keurings- en certificeringsorganisaties landbouw

Fruitexporteurs nerveus door onzekerheid

Alex-Ieperen-Direct-Fruit-Services-peren.jpg

Over de handel in fruit en groente hebben het VK en de EU nog geen duidelijke afspraken gemaakt. Dit zorgt voor onzekerheid en maakt exporteurs nerveus. Een mogelijke deal helpt, maar verandert hier op korte termijn weinig aan. “Het is inmiddels al vijf over twaalf.”

Lees meer

Branche- en sectororganisaties