Landbouw, visserij & voeding

Exporteert u levensmiddelen, groenten, fruit, vlees, vis of levende dieren, dan heeft u te maken met certificaten, controles en douaneformaliteiten. Houd rekening met langere wachttijden bij de grens en hogere transportkosten.

Onze informatie is aangepast op basis van het akkoord tussen de EU en het VK. Deze teksten kunnen de komende tijd nog enigszins veranderen op basis van eventuele ontwikkelingen en verdere analyse. Heeft u vragen? Neem contact op met het Brexitloket.

Nieuwe regels voor handel met VK uitgesteld

foto: LNV

De Britse overheid stelt de invoering van verplichte certificaten voor agrofood- en visserijproducten uit van 1 april naar 1 oktober 2021 en 1 januari 2022. De grenscontroles per 1 juli zijn uitgesteld naar 1 januari en 1 maart 2022.

Lees meer

'Verdiep je in e-CertNL of besteed agro-export uit'

Tegel-laag-Exportinspectie-boomkwekerij_Naktuinbouw-Communicatie_2021.jpg

e-CertNL, het systeem waarin landbouwgoederen voor export worden geregistreerd, wordt door veel ondernemers onderschat. "Gebruik je het niet dagelijks, besteed het dan uit", adviseert Edwin Egthuijsen van Naktuinbouw.

Lees meer

Terugkijken: Brexit-webinar agrofoodsector en visserij

Tegel-LNV-webinarDEFF

Wat betekenen de veranderingen in het zakendoen met het VK voor ondernemers in de agrofoodsector en visserij? Kijk het webinar terug van 7 januari 2021 en lees de veelgestelde vragen.

Lees meer

Aandachtspunten

Zo exporteert u agrofood- en visserijproducten naar het Verenigd Koninkrijk

Tegel-laag-groenten-fruit-pexels-pixabay-264537

Voor het exporteren van agrofood- en visserijproducten naar het Verenigd Koninkrijk (VK)  voert de Britse overheid sinds 1 januari 2021 stapsgewijs grenscontroleprocessen en importeisen in. In 5 stappen helpen we u op weg.

Lees meer

Keurings- en certificeringsorganisaties

Als u planten en plantaardige producten of veterinaire goederen - levende dieren, vlees en vleesproducten, eieren, vis en visproducten, melk en melkproducten -   wilt importeren of exporteren, krijgt u te maken met fytosanitaire keuringen en veterinaire gezondheidscertifcaten.

De certificaten worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opgesteld op basis van Britse regelgeving. De organisatie die de inspecties uitvoert en de gezondheidscertificaten afgeeft verschilt per sector, product of productgroep. Onderstaand een lijst van certificeringsorganisaties.

‘VK is 12 uur rijden, elke vertraging is dan een probleem’

Tegel-laag-ZwanenbergFoodGroup-Robert-Slim

Voor de export van levensmiddelen van dierlijke oorsprong naar het VK is vanaf 1 april 2021 een gezondheidscertificaat verplicht. Een logistieke uitdaging voor Zwanenberg Food Group.

Lees meer

Branche- en sectororganisaties