Exporteert u levensmiddelen, groenten, fruit, vlees, vis of levende dieren, dan heeft u te maken met certificaten, controles en douaneformaliteiten. Houd rekening met langere wachttijden bij de grens en hogere transportkosten.
Onze informatie is aangepast op basis van het akkoord tussen de EU en het VK. De overheid is op dit moment bezig met een analyse van het akkoord. Daarom kunnen deze teksten de komende tijd nog veranderen. Heeft u vragen? Neem contact op met het Brexitloket.
Route vooraf uitstippelen
In verband met grenscontroles en inspecties is het van belang om vooraf de route van een transport goed uit te stippelen, want niet in alle havens worden inspecties uitgevoerd.
Planten en plantaardige producten
Als u planten en plantaardige producten naar het VK wilt exporteren, krijgt u te maken met fytosanitaire exportcertificaten en overheidscontroles. Daarnaast gelden bij export naar een land buiten de EU andere eisen voor producten, productetiketteringen of productverpakkingen.
Terugkijken: Webinar landbouw, visserij & voeding en het Brexit-akkoord
Na lang onderhandelen was het op kerstavond zo ver: de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) sloten een akkoord. Door dit akkoord is het zakendoen met het VK per 1 januari 2021 anders. Maar wat betekent dit nu precies in de praktijk voor ondernemers in de agrofoodsector en visserij? Kijk het webinar terug van 7 januari 2021.
Voedingsmiddelen en landbouwproducten exporteren naar het VK is lastiger geworden. Landbouwproducten, groente, fruit, vlees en levende dieren, moeten onder meer een exportcertificaat krijgen. Heeft u geen handelservaring buiten de EU, bereid u dan tijdig voor.
De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving. De NVWA verricht onder andere controles en keuringen bij import en export van dieren, planten en producten.
Meer over de handel in dieren, planten, dierlijke en plantaardige producten met het VK vindt u bij de NVWA. Ook leest u daar meer over verpakkingshout.
Wilt u dieren importeren uit een land buiten de Europese Unie? Houd dan rekening met de regels voor de Identificatie en Registratie van de dieren.
U vindt deze regels voor runderen, varkens en schapen en geiten op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
Bent u ondernemer in zuivelproducten? Neem contact op met het COKZ, dat zekerheid levert over veiligheid en kwaliteit van in Nederland geproduceerde zuivelproducten.
Het COKZ verricht controles voor de export en geeft exportcertificaten af voor zuivelproducten. Het COKZ voert ook controles uit voor de eiersector.
Bent u ondernemer in tuinbouw? Neem contact op met het KCB. Dit is een dienstverlenende en deskundige schakel in het bevorderen en borgen van de kwaliteit en plantgezondheid van plantaardige producten. Het KCB verricht kwaliteits- en fytosanitaire controles voor de import en export en de interne markt.
Bent u ondernemer in biologische land- en tuinbouw? Neem contact op met Skal Biocontrole, de Nederlandse controle-autoriteit op het gebied van biologische landbouw en levensmiddelen.
Bent u ondernemer in teeltmateriaal voor de landbouw? Neem contact op met de NAK. Dit voert de export- en importinspecties van pootaardappelen, consumptieaardappelen en landbouwzaaizaden uit. Een exportinspectie voor landen buiten de EU wordt automatisch meegenomen bij de reguliere partijkeuring of kunt u zelf aanvragen via het Klantportaal.
Bent u ondernemer in teeltmateriaal voor bloemen, bomen en groente? Naktuinbouw bewaakt en bevordert de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw. De focus ligt op teeltmateriaal (zaaizaad- en plantgoed).
Op Naktuinbouw.nl vindt u meer over zakendoen met het VK na Brexit.
Heeft u Brexit-gerelateerde vragen? Neem dan contact met op met Naktuinbouw:
De Raad is verantwoordelijk voor het verlenen van kwekersrecht en toelating van plantenrassen en opstanden.
Bent u ondernemer in teeltmateriaal voor bloembollen? Neem contact op met het BKD, zij keurt bloembollen op zowel kwaliteits- als quarantaine-aantastingen. Ook verrichten zij kwaliteitskeuringen, import- en exportinspecties en laboratoriumonderzoek.
Gewasbeschermingsmiddelen en biociden voor de Nederlandse markt moeten een toelating hebben van het Ctgb. De beoordeling vindt plaats op basis van geharmoniseerde EU-verordeningen, die bijvoorbeeld bepalen dat aanvragers van een toelating in de EU gevestigd moeten zijn.
Ook kunt u bij het Ctgb terecht voor exportverklaringen voor producten met gebruikte middelen naar derde landen.
Wilt u beschermde planten of dieren - of afgeleiden daarvan zoals veren, schilden en huiden - invoeren uit een land buiten Europa? Of wilt u een beschermde soort in Europa kopen, verkopen of vervoeren? Dan heeft u mogelijk een CITES-vergunning of een EU-certificaat nodig.
Over de handel in fruit en groente hebben het VK en de EU nog geen duidelijke afspraken gemaakt. Dit zorgt voor onzekerheid en maakt exporteurs nerveus. Een mogelijke deal helpt, maar verandert hier op korte termijn weinig aan. “Het is inmiddels al vijf over twaalf.”
LTO Nederland is dé ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders. De organisatie behartigt de belangen van 35.000 leden door te werken aan een gunstig ondernemersklimaat voor agrariërs in Nederland en Europa.
VisNed behartigt de belangen van Nederlandse kottervisserij. VisNed opereert als overkoepelende organisatie voor vijf van de zeven producentenorganisaties (PO's) in de kottersector.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), koepelorganisatie en belangenbehartiger voor verwerkende en importerende bedrijven en branches in de Nederlandse levensmiddelenindustrie, vertegenwoordigt circa 500 bedrijven en 18 brancheorganisaties.