‘Hoe dan ook, meer regels voor handel met VK’

Voor handel met het Verenigd Koninkrijk komen per 1 januari 2021 meer regels, met of zonder brexit-deal. Ondernemers moeten zich voorbereiden, stelt Djoeke Adimi van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Er komen sowieso grensformaliteiten."

Expert aan het woord

U bent plaatsvervangend hoofd van de ‘Taskforce VK readiness’ bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wat doet de taskforce precies?

“De taskforce coördineert de Nederlandse inzet in de onderhandelingen en alle binnenlandse voorbereidingen.”

Tegel-Djoeke Adimi-BZ-Taskforce Brexit
Djoeke Adimi van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Land- en tuinbouwbedrijven kunnen last krijgen van tijdrovende douaneformaliteiten." (foto: pr)

De EU en het VK onderhandelen nog, maar dat verandert niets aan het feit dat er per 1 januari 2021 andere regels gelden. Hoe zit dat precies?

“Het VK is sinds 31 januari 2020 formeel geen lid meer van de EU. Sindsdien is Brexit dus een feit. Tot 1 januari 2021 geldt een overgangsperiode en gelden de EU-regels, zodat beide partijen de tijd hebben om nieuwe afspraken te maken. Komt er geen akkoord, hierover wordt nog steeds onderhandeld, dan gelden de regels van de Wereld Handelsorganisatie (WTO) die landen hanteren als er geen handelsakkoord is.”

Per 1 januari 2021 gelden de EU-regels dus niet meer. Wat betekent dat voor de grensoverschrijdende handel?

“Er komen sowieso grensformaliteiten. Bedrijven moeten aangifte voor uitvoer en invoer doen en hebben vergunningen en certificaten nodig. Afhankelijk van wat de EU en het VK afspreken, gaan ook invoertarieven of quotaregelingen gelden."

Welke sectoren hebben hier vooral last van? En wat moeten bedrijven doen?

“We gaan er vanuit dat vooral land- en tuinbouwbedrijven die hun producten nu nog moeiteloos exporteren naar het VK, bijvoorbeeld tomatenkwekers, per 1 januari 2021 last kunnen krijgen van tijdrovende douaneformaliteiten. Voorbereiding hierop begint met het aanvragen van een EORI-nummer en aanmelding bij de Douane. Zonder een EORI-nummer is export naar het VK straks onmogelijk.”

Is dat alles?

“Nee, helaas niet. Dat is de allereerste stap. Bedrijven moeten bijvoorbeeld ook de certificering van hun producten controleren, want zonder een geldig certificaat mogen producten het VK niet in. Het kan raadzaam zijn om hiervoor een expediteur of douaneagent in te huren die alles regelt. En komt er voor eind dit jaar geen akkoord,  dan kunnen er vaak hoge tarieven gaan gelden voor producten als bloemen, vlees en groenten.”

'Een aantal stappen kun je nu al makkelijk doen'

"Je hebt sowieso een EORI-nummer nodig"

Bekijk het hele interview op 'Voorbereiden op nieuwe regels tussen de EU en het VK'.

Worden andere sectoren geraakt door de nieuwe regels?

“In principe krijgt iedere sector die goederen, grondstoffen of halffabricaten verscheept uit of naar het VK met nieuwe regels te maken. Maar ook als jouw leverancier of afnemers sterk afhankelijk zijn van het VK kun jij er mee te maken krijgen, doordat leveringstijden bijvoorbeeld langer kunnen worden. Ga dus je keten na. Bovendien hebben Britse medewerkers, in bijvoorbeeld  de zakelijke dienstverlening, die in Nederland wonen en werken per 1 januari 2021 een verblijfsdocument nodig.”

Wat is het belangrijkste advies dat u Nederlandse ondernemers wilt geven?

“Ik zou vooral de oproep van Minister Kaag en Staatssecretaris Keijzer willen herhalen: Zorg dat u er klaar voor bent en begin met de Brexit Impact Scan. Hoe dan ook, er gaat veel veranderen per 1 januari 2021.”