Concurrentie & Markt

De EU heeft handelsverdragen met andere landen afgesloten. Met die verdragen zijn allerlei handelsbarrières beëindigd, waardoor het makkelijker is om zaken toe doen met deze landen. Door Brexit kunnen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk mogelijk geen gebruik meer maken van deze EU-handelsverdragen.

Door de afspraken in EU-handelsverdragen geven de landen elkaar mogelijk korting of vrijstelling op invoerrechten bij wederzijdse invoer van goederen. Na Brexit vervalt dat voordeel misschien, want we weten nog niet wat de EU en het Verenigd Koninkrijk afspreken.

Verdiep u dus nu al in de regels rondom importeren en exporteren van goederen en diensten buiten de EU:

Bekijk welke douanezaken voor u veranderen, op de website van de Douane.

Britse concurrentie in EU en in landen met EU-handelsakkoord

De mogelijkheden voor markttoegang van uw Britse concurrenten verslechteren. Hun toegang tot EU-landen verslechtert. Ook kunnen uw Britse concurrenten straks misschien geen gebruik maken van de eerder genoemde verbeterde toegang die EU-handelsverdragen nu aan EU-bedrijven geven, zoals de handelsverdragen met Zuid-Korea of Canada.

Ga na of u uw concurrentiepositie op deze markten wilt en kunt versterken.

De veranderende marktsituatie in Nederland en de EU

Ook als uw bedrijf zelf geen directe relatie heeft met het Verenigd Koninkrijk kan de markt in uw sector veranderen door Brexit.

Door Brexit wordt de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland lastiger. Maar ook de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, Frankrijk, Zweden of Spanje. Het wordt voor Britse concurrenten lastiger om actief te zijn op de Europese markt.

Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers die in andere Europese landen zakendoen. Maar het kan ook leiden tot extra activiteiten van andere Nederlandse of Europese concurrenten, nu zij minder gemakkelijk zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Houd daar vast rekening mee.

U staat er niet alleen voor

Wilt u advies gericht op uw bedrijfssituatie? Doe dan de Brexit Impact Scan of neem contact op met het Brexitloket. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Of vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.