Diensten

Levert u niet-fysieke goederen, services of consulten aan bedrijven, overheden of consumenten in het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan verandert er na Brexit het een en ander voor u.

Een land buiten de EU

Binnen de Europese Unie is er vrije markttoegang. U mag uw diensten zonder problemen in andere EU-landen aanbieden. Na Brexit maakt het VK geen deel meer uit van de EU. Mag u dan zomaar in het VK werken? De KVK zet uiteen wat er dan voor u verandert. Bekijk het artikel: 'Werken in het VK als zzp'er'.

Doorlopende dienstverleningscontracten

Het is mogelijk dat het na Brexit lastiger is om een lopend dienstverleningscontract in het VK na te komen. Heeft u in uw contracten duidelijke afspraken maakt over de gevolgen van Brexit voor wederzijdse (leverings)verplichtingen die u aangaat na Brexit? Bekijk of u deze nog wel kunt waarmaken, of u de kosten kunt dragen of doorberekenen.

Wees extra alert op (oudere) langetermijncontracten die doorlopen na Brexit. Geef vooral de contracten die over sterk gereguleerde diensten gaan uw aandacht. Op dit moment is niet bekend hoe de Britse wetgeving na Brexit eruitziet. Heeft u advies nodig? Overweeg dan een Brexit-voucher aan te vragen.

Btw

Zoek uit waar de dienst die u levert is belast, hoe deze wordt berekend en hoe u aangifte kunt doen. Raadpleeg de website van de Belastingdienst over btw berekenen bij diensten naar en vanuit niet-EU-landen. Lees meer op de website van de Belastingdienst over btw teruggave uit niet-EU-landen.

Raadpleeg het advies van de Brexit Preparedness Notice van de Europese Commissie (pdf) over de veranderingen voor btw-heffing, voor de levering van goederen en diensten aan het VK en btw-teruggave.

Wees u ervan bewust dat het VK in een no deal-scenario niet langer deel zal uitmaken van de verschillende digitale btw-systemen van de EU, zoals RES en VIES. Lees ook de guidance van de Britse overheid over de voorgenomen veranderingen wat betreft de manier en het tijdstip van heffing en teruggave van btw (VAT) in het VK: No Deal Notice VAT.

Leveren aan overheden

Brexit kan mogelijk ook impact hebben op uw toegang tot toekomstige aanbestedingen in het VK. Het is goed om de Britse overheidswebsite hiervoor in de gaten te houden.

Tijdelijke uitvoer van gereedschap/tools

Bij het uitvoeren van een dienst kan het zijn dat u gereedschappen of andere producten gebruikt. Zorg voor uitvoerdocumenten voor deze gereedschappen. Het VK wordt een land buiten de EU en in veel niet-EU-landen kunt u gebruik maken van een ATA-carnet. Dit internationale douanedocument, een soort paspoort voor uw goederen, vraagt u aan bij KVK. In het VK wordt een ATA-carnet uitgegeven door London Chamber of Commerce.

Diensten verlenen in het VK

Het is belangrijk om op tijd in gesprek te gaan met uw medewerkers, klanten, leveranciers en partners. Kijk of u kunt samenwerken met een Britse onderneming, om problemen te minimaliseren. Mogelijk gelden na Brexit andere regels voor dienstverleners die niet gevestigd zijn in het VK. Om toegang tot de Britse markt te vereenvoudigen kan het verstandig zijn om vóór Brexit een vestiging te openen in het VK. Neem voor meer informatie contact op met de Nederlandse Ambassade in Londen.

U staat er niet alleen voor

Wilt u advies, gericht op uw bedrijfssituatie? Doe dan de Brexit Impact Scan. Of neem contact op met het Brexitloket. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Of vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.