Levert u niet-fysieke goederen, diensten of consulten aan bedrijven of consumenten in het Verenigd Koninkrijk? Dan verandert het een en ander voor u door Brexit.

Dit is belangrijk als u:

  • (tijdelijke) werknemers met een Brits paspoort in dienst heeft of neemt;
  • (tijdelijke) medewerkers van uw bedrijf naar het Verenigd Koninkrijk uitzendt;
  • een beschermd beroep in het Verenigd Koninkrijk uitoefent.

Dienstverleningscontract na 29 maart 2019

Het kan lastiger voor u worden om een lopend dienstverleningscontract in het Verenigd Koninkrijk na te komen. Uw werknemers kunnen misschien moeilijker aan de slag in het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk voert de Britse overheid extra registratieverplichtingen in.

Lees uw contracten er eens op na. Vindt u dat ingewikkeld, overweeg dan om de hulp van een adviseur in te schakelen.

U doet er goed aan om in gesprek te gaan met uw medewerkers, klanten, leveranciers en partners. Werk samen met Britse ondernemingen, om problemen te verkleinen. Veel aanvullende eisen gelden na Brexit alleen voor dienstverleners die niet gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Het kan ook interessant voor u zijn om voor vóór 29 maart 2019 een vestiging te openen in het Verenigd Koninkrijk.

Medewerkers met een Brits paspoort

De regels voor het (tijdelijk) tewerkstellen van een Britse medewerker in uw bedrijf in Nederland kunnen veranderen na Brexit. Waarschijnlijk verandert er niet veel voor een Britse medewerker die op dit moment bij u in dienst is.

Voor medewerkers die u na Brexit aanneemt waarschijnlijk wel. U moet namelijk eerst werven binnen Nederland en de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Vindt u geen geschikte kandidaat, dan mag u pas in het Verenigd Koninkrijk zoeken. Meer informatie daarover vindt u ook op Ondernemersplein.

Er zijn wel uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als u een kenniswerker in dienst wil nemen. Meer informatie over het aannemen van een buitenlandse kenniswerker vindt u ook op Ondernemersplein.

Wat de verblijfsrechten van personen met een Brits paspoort worden na Brexit, hangt af van de uitkomst van de lopende onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND).

Nederlandse of EU medewerkers in het Verenigd Koninkrijk

Waarschijnlijk verandert er niet veel voor Nederlandse en andere EU-burgers die op dit moment in het Verenigd Koninkrijk werken. De precieze uitwerking hangt af van de van het terugtrekkingsakkoord. Bekijk ook de vragen en antwoorden van de Rijksoverheid over de gevolgen van Brexit voor verblijfsrechten Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk.

Plannen om uit te breiden?

Dan is het handig als uw medewerkers op 29 maart 2019 al werken én wonen in het Verenigd Koninkrijk. Voor medewerkers die na Brexit voor het eerst (tijdelijk) gaan werken in het Verenigd Koninkrijk verandert er veel.Hierover is nog geen informatie beschikbaar. Houd u daarom deze site van de Rijksoverheid in de gaten.

Gereglementeerd / beschermd beroep in het Verenigd Koninkrijk

Na Brexit kan het lastiger worden om Nederlandse beroepskwalificaties in het Verenigd Koninkrijk te laten erkennen. Kijk dus snel naar mogelijkheden of u uw beroepskwalificaties voor Brexit kunt laten erkennen. Lees daarover ook de Preparedness Notice van de Europese Commissie.

Meer informatie over regulated professions in het Verenigd Koninkrijk vindt u op de website van UK NARIC. De verwachting is dat hier informatie gepubliceerd wordt over de situatie na Brexit.

Paspoort voor uw goederen bij tijdelijke invoer

Het Verenigd Koninkrijk hoort straks niet meer bij de EU. In veel niet-EU-landen maakt u handig gebruik van een ATA-carnet. Dit internationale douanedocument, een soort paspoort voor uw goederen, vraagt u aan bij KVK. Het document gebruikt u voor tijdelijke uitvoer van bijvoorbeeld:

  • monsters en reclamemateriaal;
  • tentoonstellingsmateriaal;
  • gereedschappen voor het verrichten van onderhoud, reparatie en service;
  • foto-, video- en filmmateriaal, muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen.

De ATA-carnets landenlijst van KVK geeft aan voor welke producten u een ATA-carnet aanvraagt in het Verenigd Koninkrijk.

U staat er niet alleen voor

Wilt u advies, gericht op uw bedrijfssituatie? Doe dan de Brexit Impact Scan. Of neem contact op met het Brexitloket. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Of vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.