Diensten

Levert u niet-fysieke goederen, services of consulten aan bedrijven, overheden of consumenten in het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan verandert er na de overgangsperiode het een en ander voor u.

Een land buiten de EU

Binnen de Europese Unie is er vrije markttoegang. U mag uw diensten zonder problemen in andere EU-landen aanbieden. Mag u na de overgangsperiode nog zomaar in het VK werken?

Doorlopende dienstverleningscontracten

Heeft u nu dienstverleningscontracten in het VK die doorlopen na de overgangsperiode? Dan wordt het misschien lastiger om die na te komen als er geen afspraken over diensten gemaakt kunnen worden bij de onderhandelingen tussen de EU en het VK. In dat geval bepaalt het VK zelf wat uw toegang tot de Britse markt wordt voor uw diensten.

Let dus op dat u in uw contracten duidelijke afspraken maakt over de gevolgen van Brexit voor wederzijdse (leverings)verplichtingen die na de overgangsperiode doorlopen. Bekijk ook of u die verplichtingen nog wel kunt waarmaken, of dat u de kosten kunt dragen of doorberekenen. Wees daarbij extra alert op (oudere) langetermijncontracten die doorlopen na de overgangsperiode. Let vooral goed op de contracten die over sterk gereguleerde diensten gaan.

Heeft u advies nodig? Overweeg dan een Brexit-voucher aan te vragen.

Btw

Na de overgangsperiode geldt het VK als een niet-EU-land voor de belastingen. Zoek uit waar de dienst die u levert is belast, hoe deze wordt berekend en hoe u aangifte kunt doen. Raadpleeg de website van de Belastingdienst over btw berekenen bij diensten naar en vanuit niet-EU-landen. Lees meer op de website van de Belastingdienst over btw teruggave uit niet-EU-landen.

Het VK maakt  na de overgangsperiode geen deel meer uit van de verschillende Europese IT-systemen, zoals RES en VIES. Daar hoeft u dus geen gebruik meer van te maken.

De Britse overheid heeft informatie gepubliceerd over de voorgenomen veranderingen voor btw (VAT) in het VK. Let op: de zogeheten No Deal Guidances zijn niet meer geldig, maar geven nog wel goed inzicht in wat de gevolgen zijn als de EU en het VK niet tot afspraken over de btw komen.

Leveren aan overheden

Levert uw organisatie goederen of diensten aan aanbestedende diensten (zoals overheden) uit het VK, dan kan Brexit ook impact hebben op uw toegang tot toekomstige aanbestedingen. In het terugtrekkingsakkoord is afgesproken dat aanbestedingen die lopen tijdens de overgangsperiode in elk geval mogen worden afgerond.

Voor nieuwe gevallen geldt dat het VK waarschijnlijk na afloop van de overgangsperiode op korte termijn zelfstandig toetreedt tot het Government Procurement Agreement van de WTO. Zodra het VK toegetreden is, heeft u voor het grootste deel dezelfde toegang als op dit moment. De precieze toegang kunt u te zijner tijd op deze website controleren.

Hou de Britse overheidswebsite in de gaten voor een overzicht van tenders voor toekomstige aanbestedingen. Let op: ondanks dat u lopende aanbestedingen kunt afronden, kunt u wel te maken krijgen met nieuwe verplichtingen, zoals grensformaliteiten, en werkvergunningen.

Tijdelijke uitvoer van gereedschap/tools

Als u bij het uitvoeren van een dienst gereedschappen of andere producten gebruikt, zorg dan voor de nodige uitvoerdocumenten voor deze gereedschappen.

In veel niet-EU-landen kunt u gebruik maken van een ATA-carnet. Het VK wordt na de overgangsperiode behandeld als een land buiten de EU. Dit internationale douanedocument is een soort paspoort voor uw goederen. U vraagt het aan bij de KVK.

Voor tijdelijke uitvoer uit het VK heeft u na de overgangsperiode een ATA-carnet nodig dat wordt uitgegeven door London Chamber of Commerce.

Diensten verlenen in het VK

Het is belangrijk om op tijd in gesprek te gaan met uw medewerkers, klanten, leveranciers en partners. Kijk of u kunt samenwerken met een Britse onderneming, om problemen te minimaliseren. Als de EU en het VK hier geen afspraken over kunnen maken bij de onderhandelingen, gelden na de overgangsperiode andere regels voor dienstverleners die niet gevestigd zijn in het VK.

Overweeg een vestiging te openen in het VK, want dat kan uw toegang tot de Britse markt makkelijker maken. Neem voor meer informatie contact op met de Nederlandse Ambassade in Londen.

U staat er niet alleen voor

Wilt u advies, gericht op uw bedrijfssituatie? Doe dan de Brexit Impact Scan. Of neem contact op met het Brexitloket. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Of vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.