Op het gebied van dienstverleningen gelden in het VK sinds 1 januari 2021 andere regels dan in de EU. Dit heeft gevolgen voor lopende en nieuwe contracten die u afsluit met opdrachtgevers of -nemers. Doet u zaken in het VK? Verdiep u hier dan goed in en tref maatregelen.
Onze informatie is aangepast op basis van het akkoord tussen de EU en het VK. De overheid is op dit moment bezig met een analyse van het akkoord. Daarom kunnen deze teksten de komende tijd nog veranderen. Heeft u vragen? Neem contact op met het Brexitloket.
Aandachtspunten
Ga op tijd in gesprek met uw medewerkers, klanten, leveranciers en partners.
Kijk of u kunt samenwerken met een Britse onderneming, om problemen te minimaliseren.
Overweeg een vestiging te openen in het VK, dat kan uw toegang tot de Britse marktvergemakkelijken.
Heeft u een lopend dienstverlenings- of servicecontract met uw Britse partner dat is afgesloten voor 1 januari 2021? Dan kan het nakomen van de afspraken moeilijk zijn. Let extra goed op de langetermijncontracten.
Sluit u nieuwe contracten af? Let op dat u in uw contracten duidelijke afspraken maakt over de gevolgen van Brexit voor wederzijdse (leverings)verplichtingen die na de overgangsperiode doorlopen.
Zoek uit waar de dienst die u levert is belast, hoe deze wordt berekend en hoe u aangifte kunt doen. Na de overgangsperiode is het VK een niet-EU-land voor de belastingen.
Gebruikt u de goederen of diensten voor uw bedrijfsactiviteiten? Vraag dan bij de buitenlandse belastingdienst of en zo ja, hoe u de btw terug kunt vragen.
Houd rekening met het feit dat het VK na de overgangsperiode geen deel meer uitmaakt van de Europese IT-systemen RES en VIES.
Bekijk de informatie over de voorgenomen veranderingen voor btw (VAT) in het VK.
De EU en het VK hebben afspraken gemaakt over het leveren van goederen of diensten aan aanbestedende diensten, bijvoorbeeld overheden. Bekijk het akkoord ANNEX PPROC-1 (pdf) voor een limitatieve lijst met welke bepalingen op basis van de Government Procurement Agreement van de Wereld Handelsorganisatie (WTO) gelden. Ook staat daar voor welke activiteiten er toegang is afgesproken.
Bedenk dat u te maken heeft met nieuwe verplichtingen zoals grensformaliteiten en werkvergunningen, ook bij lopende aanbestedingen. Houd dit goed in de gaten.
Houd de Britse overheidswebsite in de gaten voor een overzicht van tenders voor toekomstige aanbestedingen.
Vervoert u voor uw dienstverlening materieel - zoals gereedschap of een hoogwerker - of objecten voor bijvoorbeeld een tentoonstelling tijdelijk naar het VK, dan kunt u gebruik maken van een ATA-carnet.
Diensten, tussenhandeldiensten of technische bijstand kunnen aangemerkt worden als ‘dual use’. Dat betekent dat zij zowel een civiel als militair doel hebben. U kunt veel dual-use-diensten blijven exporteren.
Controleer of u strategische diensten exporteert die onder de EU-dual-use verordening vallen en of u deze kunt blijven verlenen.
Wilt u dual-use diensten (die onder deze verordening vallen) naar het VK exporteren? Vraag dan de EU001-vergunning aan op de website van de Centrale Dienst In- en Uitvoer (CDIU) van de Douane. Neem de uitvoer van zeer gevoelige dual-use-diensten contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer van de Douane
‘Contracten van Rotterdam naar Londen’
Het Rotterdamse architectenbureau Maccreanor Lavington Architects heeft in voorbereiding op Brexit alle projectcontracten naar de vestiging in Londen verplaatst. “Veel andere Europese bureaus hebben de Britse markt verlaten.”
Bekijk op de website van Ondernemersplein het overzicht van brancheorganisaties van dienstensectoren zoals NLIngenieurs, Raad van Organisatie-Adviesbureaus; Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants; de Auteursbond en de brancheorganisatie van marktonderzoekbureaus.
Bij ondernemersvereniging VNO-NCW zijn 155 brancheorganisaties aangesloten en ongeveer 500 ondernemingsleden.