Import & export

Importeert u producten uit het VK? Of heeft u klanten in het Verenigd Koninkrijk? Sinds 1 januari 2021 heeft u te maken met douaneformaliteiten en langere wachttijden bij de grens. Bereid uw transporten goed voor, dan voorkomt u vertraging.

Onze informatie is aangepast op basis van het akkoord tussen de EU en het VK. Deze teksten kunnen de komende tijd nog enigszins veranderen op basis van eventuele ontwikkelingen en verdere analyse. Heeft u vragen? Neem contact op met het Brexitloket.

Preferentiële oorsprong: voorkom betaling invoerrechten

Handelt u met het VK en wilt u liever geen invoerrechten betalen over uw producten? Dan is het voor u belangrijk om te kijken hoe u gebruik kunt maken van de afspraken die de EU en het VK hebben gemaakt.

Lees meer

To-dolijst

5 dingen om te doen: ferry- en shortseaterminals

Tegel-laag-Portbase2.jpg

Alle ferryterminals en de meeste shortseaterminals in Nederland werken samen binnen het platform Portbase. U moet uw handel met het Verenigd Koninkrijk digitaal voormelden via dit platform. Doet u dat niet, dan heeft u per 1 januari geen toegang tot de terminal. Portbase helpt u in vijf stappen op weg.

Lees meer

Douane

Tool voor selecteren expediteur

De  sectororganisaties ACN, TLN/FENEX en evofenedex hebben een gratis Brexit-tool ontwikkeld voor ondernemers die de douane en logistiek willen uitbesteden. De nieuwe tool helpt hierbij.

De tool staat op de website van evofenedex.

Zomaar met een vrachtwagen vol pakketten naar het Verenigd Koninkrijk rijden, is niet meer zo eenvoudig als voorheen.

Aandachtspunten

Dual-use goederen exporteren

Exporteert u goederen die een militaire en niet-militaire functie kunnen hebben? Houd er dan rekening mee dat u voor het Verenigd Koninkrijk (VK) sinds 1 januari 2021 een geldige exportvergunning nodig heeft voor deze zogenaamde 'dual-use' goederen.

Lees meer