Brexit leeft sterk bij ondernemers, maar verdere voorbereiding is nodig

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk zich vaker op Brexit voorbereiden dan een jaar geleden. Bijna 1 op de 5 ondernemers (18%) bereidt zich nu actief voor. In 2017 was dat nog 10%. Een ruime meerderheid (78%) denkt echter dat het voor hun bedrijf uiteindelijk wel meevalt met de gevolgen van Brexit.

Houses of Parliament
Houses of Parliament

Toch voorziet 66% van de ondernemers wel een negatieve impact op de Nederlandse economie als geheel. Zowel ondernemers als Nederlanders die in het VK wonen, zijn niet erg gerust op een goede afloop. Rond 60% van beide groepen acht de kans klein dat het VK en de EU tot een akkoord komen met afspraken over de uittreding van het VK uit de EU.

Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar Public in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Kaag: 'Doe Brexit Impact Scan'

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt dat goed is dat bedrijven zich steeds actiever voorbereiden, maar dit gebeurt nog te weinig: '18% is beslist nog niet genoeg. De tijd tot Brexit op 29 maart 2019 dringt en alle scenario’s zijn nog mogelijk, ook de allerslechtste. Het wordt dus steeds belangrijker dat bedrijven zich goed voorbereiden op het feit dat het VK straks geen lid meer is van de EU, met alle gevolgen van dien. Denk aan douaneprocedures en andere inspecties. Ik roep alle ondernemers op om de Brexit Impact Scan te doen, zodat zij kunnen zien welke maatregelen ze nu al kunnen en moeten treffen. Ook als u niet direct zaken doet met het VK, kan de Brexit u raken, bijvoorbeeld bij een toeleverancier of in dataverkeer. Ook kunnen bedrijven terecht bij het Brexitloket voor praktische tips en zijn er geregeld voorlichtingsbijeenkomsten.'

Bereid u voor op het meest ongunstige scenario

Minister Blok (Buitenlandse Zaken): 'Het aftellen is nu echt begonnen. Daarom is het zo belangrijk dat er voor de grote groep Nederlanders in het VK en voor de bedrijven zo snel mogelijk duidelijkheid komt over gevolgen van de Brexit. We zetten vol in op de onderhandelingen in Brussel, maar ik raad iedereen aan ook voorbereidingen te blijven treffen voor het meest ongunstige scenario.'

Nog veel Nederlanders ongerust

De ruim 100.000 Nederlanders die in het VK wonen, zijn minder bezorgd over de gevolgen van de Brexit dan in 2017 (van 67 naar 57%). Maar nog steeds is de meerderheid niet gerust over zaken als hun verblijfsrechten, toekomstige douaneprocedures, behoud van pensioen en toegang tot de gezondheidszorg. Ongeveer 22% is zich actief aan het voorbereiden op de Brexit.

Bekijk het volledige onderzoek. Het onderzoek vond plaats in juni 2018, als vervolg van de eerste meting in het najaar van 2017. Er is onderzoek gedaan naar bedrijven die zaken doen met het VK, Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en burgers in Nederland.

Het Brexitloket staat voor u klaar

U staat niet alleen voor de voorbereidingen. Het Brexitloket van de Rijksoverheid staat voor u klaar.

Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Wilt u weten of er nog onverwachte gevolgen voor u zijn? Volg het advies van minister Kaag op en doe de Brexit Impact Scan!

Of neem contact op met het Brexitloket klantcontactcentrum. Onze medewerkers staan u graag te woord over de telefoon of via e-mail.

Heeft u daarna advies nodig? Vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.