Brexit-toolkit van Douane helpt ondernemers op weg

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk? Bekijk dan de Brexit-toolkit van de Douane. Die helpt u tijdig voorbereidingen te treffen voor Brexit. De toolkit maakt stap voor stap inzichtelijk wat ondernemers moeten doen om de handel met het Verenigd Koninkrijk na Brexit soepel te laten verlopen.

Douanecontrole bij Schiphol
Beeld: Belastingdienst - Jean-Pierre Jans
Douanecontrole bij Schiphol

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Daardoor lopen ondernemers hierdoor het risico dat zij na Brexit geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk.

"Om te voorkomen dat ondernemers na Brexit voor een dichte slagboom komen te staan, roepen wij ondernemers op nu te starten met de voorbereidingen", zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane. "Start vandaag nog. Want elk bedrijf heeft een aantal maanden nodig om zich voor te bereiden op de nieuwe douaneformaliteiten."

Het startpunt van de voorbereidingen voor ondernemers is de Brexit Impact Scan. Deze scan op maat geeft ondernemers direct inzicht in welke douanevoorbereidingen en certificaten er voor hun bedrijf nodig zijn.

Regel in ieder geval een aantal zaken

Als u zakendoet met het Verenigd Koninkrijk moet u in elk geval het volgende regelen:

  1. vraag een EORI-nummer aan;
  2. zorg ervoor dat u aangifte kunt doen in de systemen van de Douane;
  3. vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

De Brexit-toolkit van de Douane biedt u meer uitleg over deze stappen. Kijk ook op douane.nl/brexit.