Nederland importeert voor 22 miljard euro aan goederen uit het Verenigd Koninkrijk. Koopt u goederen van klanten uit het Verenigd Koninkrijk? Na Brexit verandert het één en ander voor u. Het Verenigd Koninkrijk wordt een land buiten de EU. U krijgt dus te maken met de Nederlandse én Britse douane.

Goederen importeren uit een land buiten de EU

U blijft na Brexit importeren uit het Verenigd Koninkrijk. Let dan op! Het Verenigd Koninkrijk wordt na Brexit een land buiten de EU. Bereid u hierop goed voor.

Als u goederen importeert uit het Verenigd Koninkrijk, krijgt u te maken met verplichtingen van een importeur.

Denk hierbij aan douaneaangifte en mogelijk invoerrechten. Op de website van de Nederlandse Douane krijgt u een idee van de hoogte van de invoerheffingen. Ook betaalt u btw en kunnen er productspecifieke regels gelden.

Op Ondernemersplein.nl leest u over de volgende onderwerpen:

 • Doe aangifte bij de douane
 • Gebruik het Gebruikstarief DTV voor uw goederencode
 • Bereken de invoerrechten
 • Check waar u btw moet betalen
 • Controleer of u bijkomende heffingen moet betalen
 • Heeft u een invoervergunning nodig?
 • Ga na welke producteisen er gelden
 • Internationale betalingen
 • Handelsagent of importeur?

Parallelimport (zonder toestemming van de producent)

Heeft u wel eens van parallelimport gehoord? Hiermee krijgt u te maken als u producten van buiten de EU importeert en verkoopt. Denk dan aan toestemming van de producent. Import zonder toestemming heet parallelimport. Meer informatie vindt u op het Ondernemersplein.

Goederen aangeven bij de douane

Na Brexit geeft u de goederen die u invoert of uitvoert aan bij de douane. Aan de hand van uw aangifte berekent de douane de invoer- of uitvoerheffingen. Ook beoordeelt de douane of er andere douanevoorschriften gelden.

Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). Op Ondernemersplein.nl vindt u uitleg over de volgende onderwerpen:

 • Digitaal aangifte doen
 • EORI-nummer
 • AEO-status
 • Handel binnen EU

Importeren vanuit het Verenigd Koninkrijk wordt dus lastiger. Het betekent dat uw goederen bij de grens moeten wachten. Houdt daar rekening mee bij just-in-time-delivery en bij bederfelijke waar. De wachttijd vangt u bijvoorbeeld op door grotere voorraden in Nederland aan te houden.

Invoertarieven en overige heffingen

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk geen specifieke afspraken hierover maken bij de onderhandelingen, gelden na Brexit voor producten uit het Verenigd Koninkrijk bij invoer in de EU de WTO-invoertarieven en andere heffingen van de EU.

Deze WTO-invoertarieven zijn hetzelfde voor alle landen waar de EU geen handelsakkoord mee heeft. U vindt de huidige WTO-invoertarieven van de EU per product in de Taric-database van de douane.

Wat betekent een harde Brexit voor invoerrechten?

Houd rekening met een harde Brexit, zonder overgangsperiode. Een veelgehoorde waarschuwing. Maar ook een reëel scenario. Wat betekent dat voor de invoerrechten van goederen uit het Verenigd Koninkrijk? Als voorbeeld het importtarief van Engelse drop.

Maak een hypothetische nieuwe begroting. Stel dat u straks 10, 15 of 20% of misschien wel meer aan invoerrechten moet betalen, wat betekent dat voor uw omzet, marktaandeel, productie, bedrijfsvoering en uw plaatje van investeringen? Als het te importeren product zeer uniek is, overweeg eens om u in te kopen bij uw Engelse relatie, leverancier of fabrikant. Of denk eens aan een samenwerkingsverband.

Productaansprakelijkheid

Ook de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en kwaliteit van een product verschuift van producent naar importeur. U bent er verantwoordelijk voor dat een geïmporteerd product uit het Verenigd Koninkrijk aan alle EU-wetgeving voldoet.

De EU Product Aansprakelijkheid Richtlijn is in het VK omgezet in de Consumer Protection Act. Het kan zijn dat de interpretatie van die Engelse wetgeving na Brexit gaat afwijken. Denk hierbij aan als een Engelse rechter anders dan het Europese Hof van Justitie interpreteert. Ook verschilt toekomstige wetgeving in de EU en VK van elkaar.

Heeft u al ervaring met import van buiten de Europese Unie?

Denkt u nog wel aan:

 • contracten en inkoopovereenkomsten door en kijk naar de geldigheidsduur-clausules;
 • welk recht is van toepassing, rechtbank, plaats en land, betalingen;
 • meer informatie vindt u op het Ondernemersplein.

Maak een hypothetische nieuwe begroting. Stel dat u straks 10, 15 of 20% of misschien wel meer aan invoerrechten moet betalen, wat betekent dat voor uw omzet, marktaandeel, productie, bedrijfsvoering en uw plaatje van investeringen? Als het te importeren product zeer uniek is, overweeg eens om u in te kopen bij uw Engelse relatie, leverancier of fabrikant. Of denk eens aan een samenwerkingsverband.

Levende dieren en producten vanuit het dieren

Importeert u levende dieren en levende producten (sperma, embryo’s en broedeieren), producten van dierlijke oorsprong (vlees, vis, zuivel, eieren en dierlijke producten), of diervoerders?

Dat mag alleen via een erkende Buitengrens Inspectie Post (BIP). Het dat de NVWA controleert of de dieren of producten voldoen aan de Europese normen en of er tijden het transport iets is mis gegaan. Met controle verlagen ze risico’s voor de volksgezondheid en diergezondheid te verlagen. Bij import uit de VK krijgt u te maken met vooraanmelden, gezondheidscertificaten en importkeuringen.

Invoer van biologische producten

De procedures rondom de import van biologische producten vindt u bij Skal Biocontrole. Voor import uit een land buiten de EU (zoals het Verenigd Koninkrijk) van biologische producten heeft u een 'controlecertificaat voor invoer van biologische producten' nodig. Met dit certificaat brengt u biologische producten in de Europese Unie als biologisch in het vrije verkeer (artikel 13 van Verordening (EC) Nr. 1235/2008).

Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, dan wordt het een zogeheten 'derde land'. Voor import uit derde landen gelden andere regels dan voor intraverkeer uit EU-landen. Bij de import van planten en plantaardige producten kunt u te maken krijgen met fytosanitaire certificaten en het aanvragen van een importkeuring. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over import voor planten en plantaardige producten.

Handboek douane

Voor het importeren van bepaalde goederen gelden specifieke regels. Die vindt u in het Handboek Douane, hoofdstuk Handboek VGEM.

Preparedness notices van de Europese Commissie

De Europese Commissie biedt u veel informatie over alles waar u aan moet denken bij de voorbereiding op (een harde) Brexit in de zogeheten Preparedness Notices. Bekijk het overzicht van alle informatie die voor u relevant is.

U staat er niet alleen voor

Wilt u advies, gericht op uw bedrijfssituatie? Doe dan de Brexit Impact Scan! Of neem contact op met het Brexitloket. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Of vraag een Brexit-voucher aan. Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.