Brexit en preferentiële oorsprong: voorkom dat u invoerrechten moet betalen

Handelt u met het VK en wilt u liever geen invoerrechten betalen over uw producten? Dan is het voor u belangrijk om te kijken hoe u gebruik kunt maken van de afspraken die de EU en het VK hebben gemaakt.

Zorg dat u invoertarieven voorkomt met preferentiële oorsprong.

Verdiep u in preferentiële oorsprong

Een belangrijk onderdeel hiervan is preferentiële oorsprong. Als u hiermee nog niet bekend bent, is het goed u hierin te verdiepen. Zo voorkomt u namelijk dat u onnodig invoerrechten betaalt. 

Wat u precies moet doen hangt af van of u goederen importeert of exporteert. De stappen die u moet doorlopen zijn namelijk anders. Wij hebben voor u op een rij gezet wat u precies moet doen.

Als u goederen importeert

Wilt u vrijstelling krijgen op invoerrechten, zoals afgesproken in het handelsakkoord tussen de EU en het VK? Per 1 januari 2021 moet u ook voor uw import uit het VK bewijzen dat deze voldoen aan de voorwaarden voor preferentiële markttoegang, en dus van VK-oorsprong zijn.

Exporteert u goederen? Op deze manier voorkomt u invoertarieven

Wilt u dat uw importeur vrijstelling krijgt op invoerrechten zoals afgesproken in het handelsakkoord tussen de EU en het VK? Dat kan uw importeur doen via een door uzelf opgestelde oorsprongsverklaring.