Transport tussen VK en EU is sinds 1 januari 2021 een stuk lastiger. Er zijn meer douaneprocedures en wachttijden. Dit heeft vooral gevolgen voor 'just-in-time-delivery' en transport van bederfelijke waar.
Onze informatie is aangepast op basis van het akkoord tussen de EU en het VK. De overheid is op dit moment bezig met een analyse van het akkoord. Daarom kunnen deze teksten de komende tijd nog veranderen. Heeft u vragen? Neem contact op met het Brexitloket.
Licentie vrij vrachtverkeer vervallen
De licentie voor vrij vrachtverkeer in Europa is sinds 1 januari 2021 vervallen voor het VK. Voor EU-vervoerders geldt dat ze maximaal 2 cabotageritten binnen het VK mogen uitvoeren, dus bijvoorbeeld Rotterdam – Londen – Manchester – Newcastle – Rotterdam.
In 5 stappen klaar voor transport naar VK

Waar moet u aan denken bij transporten naar het VK? Vijf stappen voor transporteurs die via Rotterdam per ferry goederen vervoeren. Bereid het transport goed voor, dan voorkomt u oponthoud.
CEMT-vergunning, beroepskwalificaties en verzekering
5 dingen om te doen: ferry- en shortseaterminals

Alle ferryterminals en de meeste shortseaterminals in Nederland werken samen binnen het platform Portbase. U moet uw handel met het Verenigd Koninkrijk digitaal voormelden via dit platform. Doet u dat niet, dan heeft u per 1 januari geen toegang tot de terminal. Portbase helpt u in vijf stappen op weg.
Bufferparkeerlocaties rond de haven van Rotterdam

Rijkswaterstaat richt samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, de gemeente Vlaardingen, de gemeente Velsen, en de provincie Zuid-Holland 6 bufferparkeerlocaties in. Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging.
Bekijk de presentaties van KVK, Douane en Rijkswaterstaat over onder meer de routes naar de terminals rond de haven van Rotterdam.