Transport & logistiek

Transport tussen VK en EU is sinds 1 januari 2021 een stuk lastiger. Er zijn meer douaneprocedures en wachttijden. Dit heeft vooral gevolgen voor 'just-in-time-delivery' en transport van bederfelijke waar.

Onze informatie is aangepast op basis van het akkoord tussen de EU en het VK. Deze teksten kunnen de komende tijd nog enigszins veranderen op basis van eventuele ontwikkelingen en verdere analyse. Heeft u vragen? Neem contact op met het Brexitloket.

Licentie vrij vrachtverkeer vervallen

De licentie voor vrij vrachtverkeer in Europa is sinds 1 januari 2021 vervallen voor het VK. Voor EU-vervoerders geldt dat ze maximaal 2 cabotageritten binnen het VK mogen uitvoeren, dus bijvoorbeeld Rotterdam – Londen – Manchester – Newcastle – Rotterdam.

In 5 stappen klaar voor transport naar VK

Vrachtwagen bij de douane
Vrachtwagen bij de douane

Waar moet u aan denken bij transporten naar het VK? 5 stappen voor transporteurs die via Rotterdam per ferry goederen vervoeren. Bereid het transport goed voor, dan voorkomt u oponthoud. 

Lees meer

CEMT-vergunning, beroepskwalificaties en verzekering

5 dingen om te doen: ferry- en shortseaterminals

Tegel-laag-Portbase2.jpg

Alle ferryterminals en de meeste shortseaterminals in Nederland werken samen binnen het platform Portbase. U moet uw handel met het Verenigd Koninkrijk digitaal voormelden via dit platform. Doet u dat niet, dan heeft u per 1 januari geen toegang tot de terminal. Portbase helpt u in vijf stappen op weg.

Lees meer

Bufferparkeerlocaties rond de haven van Rotterdam

tijdelijke parkeerlocaties ferryterminals Rotterdam

Rijkswaterstaat richt samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, de gemeente Vlaardingen, de gemeente Velsen, en de provincie Zuid-Holland 6 bufferparkeerlocaties in. Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging.

Bekijk de presentaties van KVK, Douane en Rijkswaterstaat over onder meer de routes naar de terminals rond de haven van Rotterdam.

Branche- en sectororganisaties