‘Contracten van Rotterdam naar Londen’

Het Rotterdamse architectenbureau Maccreanor Lavington Architects heeft in voorbereiding op Brexit alle projectcontracten naar de vestiging in Londen verplaatst. “Veel andere Europese bureaus hebben de Britse markt verlaten.”

Ondernemer aan het woord
Tegel-laag-Gerard-Maccreanor-architect-diensten
Architect Gerard Maccreanor: "Heb je geen vestiging in het VK, dan heb je best een groot probleem.” (foto: pr)

Architect Gerard Maccreanor is ondernemer genoeg om in ieder nadeel een voordeel te zien. Brexit brengt gevolgen met zich mee, waardoor veel Europese architecten en stedenbouwkundigen het Verenigd Koninkrijk verlaten. Dat betekent dat Maccreanor minder concurrentie heeft en hij "nu ook goede en ervaren architecten die het VK de rug toekeren kan inhuren voor het kantoor in Rotterdam."

Hoewel het bureau een Brits klinkende naam heeft, is het in 1992 in Rotterdam opgericht. "We kregen een opdracht in Nederland en hebben ons toen ook hier gevestigd", vertelt Maccreanor, een Britse Ier wiens vrouw en kinderen Nederlands zijn. Richard Lavington, zijn zakenpartner, is na verloop van tijd teruggekeerd naar het VK en heeft daar het Londense kantoor opgezet. In Rotterdam werken zo’n 25 mensen, in Londen rond de 60.

Verzekering

Maccreanor Lavington Architects heeft alleen opdrachten in het VK. "Voornamelijk in Londen, daarbuiten is de markt door Brexit en alle onzekerheid die dit veroorzaakt zo goed als ingestort", vertelt Maccreanor. Vóór Brexit schreven zij zich vanuit de kantoren in Londen én Rotterdam in op projecten. Won een vestiging een project, dan beheerde het ook zelf het contract. Dat kan niet meer.

De projecten van het Rotterdamse kantoor kunnen door Brexit bijna niet meer worden verzekerd. De meest praktische oplossing voor dit probleem is het verplaatsen van de contracten naar het kantoor in Londen. Al brengt dat nog steeds veel papierwerk met zich mee.

Door de overdracht van contracten wordt het Rotterdamse kantoor formeel een onderaannemer van het Londense kantoor. Maccreanor: "Omdat we al een kantoor in het VK hebben, kunnen we dit zo relatief makkelijk doen. Heb je geen vestiging in het VK, dan heb je best een groot probleem."

Inschrijven op overheidstenders, vaak masterplanningsopdrachten, blijft het architectenbureau om praktische redenen vanuit Rotterdam doen. Maccreanor: "De verantwoordelijke directeur woont hier."

Dubbel paspoort

Architect is een beschermd beroep waarvoor je je moet registreren. Als je in Nederland als architect geregistreerd bent, dan kun je je beroep in de hele EU uitoefenen. Maar door Brexit kunnen Nederlandse architecten zich vanaf 1 januari 2021 in het VK geen 'architect' meer noemen. Zij moeten dus uitzoeken hoe zij zich ook in het VK kunnen registreren. Of net als Maccreanor een praktische oplossingen bedenken.

"Ik ben Iers", vertelt hij met enige trots. Door zijn Ierse afkomst heeft de Rotterdammer een Brits én een Iers paspoort. Dat komt nu goed van pas.

Omdat Maccreanor een dubbele nationaliteit heeft, kan zijn bureau zonder problemen diensten in het VK aanbieden. En als Ier is hij ook EU-burger, dus ook in Nederland architect.

Maccreanor: "Het gedoe rond die beroepsregistratie is irritant. Maar voor ons dus geen probleem. Want ik ben de architect met eindverantwoordelijkheid, wat het voor onze architecten in Rotterdam mogelijk maakt om zonder problemen voor projecten in het VK te werken."

Lees meer op Rijksoverheid.nl over Brexit en de registratie van beschermde beroepen.

Maccreanor-Lavington-Architects-Blackfriars-Circus-London-Barrat-Homes-diensten
Een project van Maccreanor Lavington Architects in Londen bij St Georges Circus. Het complex telt 336 woningen waarvan 56 betaalbare huurwoningen. (foto: pr)