Wat betekent het voor mij?

Het VK heeft de EU verlaten. Per 1 januari verandert het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020.

De regelingen die bij handel tussen EU-landen onderling gelden, gelden na de overgangsperiode niet meer voor de handel met het VK. Daar moeten dus nieuwe afspraken over gemaakt worden. Het VK is een van de grootste handelspartners van Nederland. Brexit heeft dus grote gevolgen voor het zakendoen.

Wat verandert er door Brexit?

Tijdens de overgangsperiode onderhandelen de EU en het VK over hun toekomstige relatie. Hoe die relatie er precies uit gaat zien,weten we nog niet. Dit hangt af van de afspraken die de EU en het VK maken. Het VK heeft in ieder geval aangegeven de EU interne markt en de douaneunie te willen verlaten.

Hierdoor is het wel zeker dat er zaken veranderen, wat de verdere afspraken tussen de EU en het VK ook worden. U krijgt sowieso te maken met grensformaliteiten, want het VK na de overgangsperiode een derde land vergelijkbaar met landen als Canada, China en Australië.

Wel afspraken, maar niet op alle deelonderwerpen

De kans bestaat dat niet op alle deelonderwerpen afspraken gemaakt worden bij de onderhandelingen. Dit betekent dat voor die deelonderwerpen er dus niets geregeld is na het aflopen van de overgangsperiode.  

Geen afspraken (no deal-Brexit)

Ook is het niet uit te sluiten dat er helemaal geen afspraken worden gemaakt en er toch nog een zogeheten no deal-Brexit plaatsvindt met het aflopen van de overgangsperiode. Als u zich op een no deal voorbereidt, loopt u minder risico om voor verrassingen te komen staan.

Bereid u voor

In alle situaties worden grensformaliteiten onderdeel van uw invoer van of uitvoer naar het VK. Gebruik deze relatief korte overgangsperiode dus om uit te zoeken hoe dit moet, doe de Brexit Impact Scan, laat u adviseren en besteed zaken uit. Bekijk wat u nu kunt doen!