Voorbeelden van mogelijke gevolgen

Zakendoen met het VK is nu nog bijna hetzelfde als zakendoen met Appelscha. Straks niet meer. U gaat instanties tegenkomen zoals de Douane, de KVK of de NVWA.

  • Het kan zijn dat u te maken krijgt met dubbele procedures in zowel het VK als de EU, omdat er geen sprake meer is van 1 traject dat in beide gebieden geldig is.
  • Denk ook aan het moeten aanvragen van markttoelatingen in zowel de EU als het VK voor exact hetzelfde product. Of het vervallen van EU toelatingen in het VK.
  • Zowel de EU als het VK zetten zich in om invoerheffingen voor de handel tussen het VK en de EU te voorkomen. Dat geldt alleen voor goederen die in de EU of het VK worden geproduceerd. Voor doorvoer van goederen van buiten het VK en de EU komen naar verwachting – anders dan nu - invoerheffingen. Lees meer over import.
  • Ook de binnenlandse handel in Nederland kan effecten ondervinden. Bijvoorbeeld omdat uw klanten exporteren naar het VK en zij te maken krijgen met minder afzet. Hierdoor raakt het u indirect. Daarnaast kan uw toeleverancier bijvoorbeeld zonder dat u het weet producten afnemen uit het VK. Zo kan uw supply chain misschien zonder dat u het doorheeft getroffen worden. Lees meer over toelevering en afnemers.
  • Als u een grote concurrent in het VK heeft, heeft u straks misschien een concurrentievoordeel of -nadeel. Voordeel als de concurrent te maken krijgt met extra handelsbelemmeringen de EU in. Nadeel omdat de koers van de pond gedaald is. Lees meer over concurrentie en markt.
  • Als uw concurrenten wel exporteren naar het VK en hun afzetgebied verliezen, kan er ook druk ontstaan op uw marktaandeel in de binnenlandse markt. Uw concurrent wijkt dan misschien uit naar uw klanten. Kortom, neem deze gevolgen mee in uw analyse over de gevolgen van Brexit voor uw bedrijf. Bedenk mogelijke handelingsstrategieën.
  • Als u gegevens heeft die onder de privacy wetgeving (AVG) vallen, kunt u getroffen worden als die gegevens op een server staan in het VK. Of als ze daar bewerkt dan wel verwerkt worden. Lees meer over digitale data & diensten en Brexit.

Wilt u de gevolgen voor uw bedrijf in kaart brengen? Doe dan de Brexit Impact Scan!